Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
«ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»

(για όσους δεν πρόλαβαν...)

ΜΕ ΧΑΡΑ πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας μας θα δουν στο σημερινό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» ξανά, σε επανάληψη, τη σειρά «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» (Ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος). Είναι όλοι εκείνοι, που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα πρώτα DVD της σειράς, κι είναι πολλοί, και γι' αυτό ζήτησαν να μπορέσουν να την αποκτήσουν από τα περίπτερα. Και πραγματικά, σ' όσους έζησαν εκείνη τη μοναδική εποποιία, την τιτανομαχία του Κόκκινου Στρατού για να κρατήσουν και τελικά να συντρίψουν τους χιτλεροφασίστες εισβολείς, ύστερα από 65 χρόνια, πυρώνουν την καρδιά, ξαναβλέποντάς τα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, και οι νέοι, που έχουν με τη σειρά αυτή μπροστά στα μάτια τη μεγάλη θυσία και την αλήθεια της, όπως δεν την έμαθαν. Ζουν τη δραματική πορεία του πατριωτικού πολέμου, μαθαίνουν μια νέα γεωγραφία της ελπίδας, αυτήν, που τότε έγραψαν οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού στη Μόσχα, στο Στάλινγκραντ, στο Λένινγκραντ. Και που αφουγκραζόταν όλη η ανθρωπότητα και περίμενε την έκβαση της μεγάλης μάχης.

ΚΙ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ των πρώτων DVD τούτο τον καιρό, που λυσσαλέα έχει εξαπολυθεί ο πιο άγριος αντικομμουνισμός και με κάθε μέσο και τρόπο οι ιμπεριαλιστές επιζητούν να μειώσουν, να αμαυρώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ με τα 20 και πάνω εκατομμύρια νεκρούς. Με τη δήωση της χώρας με τρόπο έως τότε πρωτόφαντο. Ετσι, τα DVD «Μπαρμπαρόσα» είναι μια θετική παρέμβαση, για να δουν, κυρίως να μάθουν, οι νέες γενιές, όλα εκείνα που δεν τα έζησαν, όλες τις φάσεις του πολέμου.

ΕΙΝΑΙ έτσι ο αιφνιδιασμός τις ώρες της εφόδου, πικρή η δοκιμασία, αλλά και οι χαρμόσυνες στιγμές, όταν ο Κόκκινος Στρατός, σε μια θυελλώδικη έφοδο, προελαύνει σ' όλα τα μέτωπα και θριαμβευτής φθάνει στο Βερολίνο. Και τότε ο Σοβιετικός φαντάρος υψώνει την κόκκινη σημαία στον τρούλο του Ράιχσταγκ.

ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ανταμώνει το Στάλινγκραντ όπου η τιτανομαχία, που άρχισε τον Ιούλη του 1942, ολοκληρώθηκε νικηφόρα το Γενάρη κι ενώ ολόκληρη η ανθρωπότητα με το χρονόμετρο καταγράφει στιγμή με στιγμή. Ο χιτλερικός σίφουνας, που υπολόγιζε να κάνει έναν απλό στρατιωτικό περίπατο, βρισκόταν τώρα να δέχεται σκληρό χτύπημα. Με την παράδοση μιας στρατιάς και ενός στρατάρχη: Ο Πάουλους, ο οποίος και παραδόθηκε.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ αυτή, σημειώσαμε την προσφορά που θα έχει για τη νέα γενιά το να παρακολουθήσει τη σειρά αυτή. Είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο, καθώς θεμελιώνει τον πρωτεύοντα ρόλο της ΕΣΣΔ στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΤΗΝ ΩΡΑ αυτή, που κάθε λογής αναμορφωτές της Ιστορίας και οι επίγονοι των χιτλερικών ξαναχτυπούν με τα μισερά σύνεργα του αντικομμουνισμού, η σειρά αυτή φέρνει τη συντριπτική απάντηση της αλήθειας, που οι παραχαράκτες δε θέλουν ν' ακούγεται, και θέλουν να υποβαθμιστεί.

ΣΗΜΕΡΑ, που καθημερινά μπαίνουν όλο και περισσότεροι μαχητές στο μέτωπο ενάντια στο Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο, φέρνω στο νου με πόση λαχτάρα το ελληνικό κοινό υποδέχτηκε τα σοβιετικά κινηματογραφικά έργα και πόσες χιλιάδες έμειναν στην ουρά, προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδο στους κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας, που πρόβαλλαν γνωστά σοβιετικά έργα.

ΗΤΑΝ μια καθημερινή βεβαιωτική πράξη, που μαρτυρούσε την αγάπη του λαού μας στην ΕΣΣΔ, που έβγαινε νικήτρια στη μεγάλη αντιφασιστική μάχη, προκαλώντας τη γενική συμπάθεια. Ο αντικομμουνισμός, όσο κι αν φτιασιδώνεται με καλλυντικά, δε θα περάσει.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ