Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

(τραγικά ανέτοιμοι και πάντα βραδυπορούντες)

ΝΙΩΘΕΙΣ πόνο κι οργή καθώς ετούτο τον καιρό πανέμορφοι τόποι, καίγονται λαμπάδες και οι πύρινες φλόγες ασυγκράτητες κι αυτή τη φορά σάρωσαν την Κασσάνδρα στη Χαλκιδική. Και σχεδόν τις ώρες τις ίδιες οι φλόγες πυρπολούσαν στο νότο τη Μάνη. Τόποι και άνθρωποι ζουν της φωτιάς τον εφιάλτη κι ο μαύρος πίνακας που σ' αυτόν πάνω γίνονται οι εγγραφές για τις καταστροφές των δασών της χώρας, μεγαλώνει.

ΠΟΙΕΣ να πρωτοθυμηθείς από τις μεγάλες πυρκαγιές, που χτύπησαν τα λιγοστά και τόσο πολύτιμα δάση, κοντά και γύρω από την πρωτεύουσα, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη και σ' άλλα σημεία της Αττικής;

ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ μήπως η τραγωδία που έζησε η Ικαριά (Αύγουστος 1995). Με τους δώδεκα νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στο νησί. Αλλά και της γειτονικής Σάμου οι βιβλικές καταστροφές που έπληξαν το 1994 και μάλιστα του νησιού τα οικονομικά στηρίγματα, τα λιόδεντρα και τ' αμπέλια, όλα εκείνα, που βαστάνε τον άνθρωπο στη γη του, στον τόπο του.

ΑΠΟ το πρώτο κιόλας βράδυ καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής έβλεπαν τον πύρινο όλεθρο να τους πλησιάζει, διαγραφόταν κιόλας ο κύριος, ο πρώτιστος κύριος φταίχτης για τις πυρκαγιές. Φθάνουν βέβαια πάντα με βραδυπορία αλλά φροντίζουν να δίνουν μια παρουσία και πανομοιότυπα εξαντλώνται σε εξαγγελίες μέτρων και της γνωστής πρώτης βοήθειας. Και για τ' άλλα τα πολλά, αυτά που χρειάζονται για να μπει η ζωή ξανά μπροστά, αποξεχνιούνται. Και πέφτει πάνω στον πυρόπληκτο αγρότη ή στον μικροεπαγγελματία, συνταξιούχο όλο το βάρος κι η αποκοτιά να ζωντανέψει μια ακόμη φορά τα καμένα.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ όλοι τους οι κύριοι της εξουσίας λαλίστατοι, στις «πόρτες» ή στα «παράθυρα» που εμφανίζονται. Δίχως μια λέξη αυτοκριτικής ο ένας δίπλα στον άλλο αλληλοσυμπληρώνονται και ομολογούν πως όλα έγιναν ως έπρεπε και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε έγκαιρα και σωστά.

ΣΤΑ 20 τελευταία χρόνια με την εναλλαγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πολλά κακά και ολέθρια συντελέστηκαν στα ζητήματα της δασοπροστασίας. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δ. Υπαλλήλων, της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων, καταγγέλλει ότι με το νόμο 26/2/1998 μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς να ληφθεί το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

ΕΧΟΥΜΕ έτσι τονίζουν την εφαρμογή μιας ακατανόητης πολιτικής, που δίνεται βάρος στην καταστολή και απαξιώνεται η σημαντικότερη συνιστώσα του προβλήματος που είναι η πρόληψη. Οι οργανώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν επίσης πως έχουν αποδυναμωθεί και αποδιοργανωθεί οι δασικές υπηρεσίες και παραμένουν κενό γράμμα το δασολόγιο και το δασικό κτηματολόγιο.

ΕΙΝΑΙ υποκρισία αλλά και προκλητικός εμπαιγμός το ενδιαφέρον που δείχνουν τώρα η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς κι οι Νομαρχίες Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης σπεύδουν να διακηρύξουν στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής τους μόνιμους αλλά και τους παραθεριστές.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΚΚΕ στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, δίνει όλο το βάθος και σ' όλες τις πλευρές το πολύ σημαντικό θέμα της δασοπροστασίας. Είναι, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η έλλειψη υποδομών αντιπυρικής προστασίας, του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δασικών υπηρεσιών, του μηχανολογικού εξοπλισμού, είναι ακόμη η διάσπαση της ενιαίας δομής δασοπροστασίας.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ ακόμη το αποτέλεσμα των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συνδέεται με την εμπορευματοποίηση των δασικών εκτάσεων και τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων στρεμμάτων και την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Σ' ΑΥΤΟΥΣ όλους πρέπει να δοθεί δαγκωτή κι ολούθε η απάντηση στους λαοπλάνους, στους κάθε λογής κατεργάρηδες. Μακριά κι αλάργα απ' αυτούς οι δημοτικές εκλογές φτάνουν. Στην κάλπη η «πληρωμή» τους. Κι ολούθε δήμαρχοι, δημοτικοί άρχοντες που θα τιμήσουν το χρέος τους.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ