Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

για αγωνιστές κι όχι διαχειριστές

ΜΠΡΟΣΤΑ στον Αγνωστο Στρατιώτη κι εφέτος, παρόντες οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Παρόντες εκεί για να τιμήσουν την αξέχαστη εκείνη μέρα, που στην αδούλωτη Αθήνα τέλειωνε η χιτλερική νύχτα κι έφτανε, με θυσίες, η Λευτεριά.

ΞΑΦΝΙΑΖΟΝΤΑΙ την πρωινή αυτή ώρα οι περαστικοί, ο κόσμος που πάει στη δουλιά του, το ίδιο επίσης κι οι τουρίστες, που φωτογραφίζουν το μνημείο με την παρουσία των 80χρονων, που με τις σημαίες τους βρίσκονται εκεί, σε στάση αναμονής.

ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ πάντα και έτοιμοι για φιέστες, η πολιτεία, οι διάφοροι αρμόδιοι και πρώτα απ' όλα ο Δήμος της Αθήνας έχουν συστηματικά ουσιαστικά από πολλά χρόνια υποβαθμίσει την πιο μεγάλη ώρα της Αθήνας. Εκείνη την απέραντη λαοθάλασσα, που μόνο μια φορά, την είδε και την έζησε.

ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ η μυριόστομη κραυγή του λαού, που βεβαίωνε πως το ΕΑΜ και το ΚΚΕ στάθηκαν πρωτομάχοι στο μεγάλο απελευθερωτικό αγώνα. Ολα όσα έχει καταγράψει ο νους, τότε, που ο λαός έκανε πραγματικά πράξη το κάλεσμα του ΕΑΜ για ησυχία και τάξη.

ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΑ το πρωί της περασμένης Πέμπτης με τον οδηγό στο ταξί που θα πήγαινα έγκαιρα στο χώρο της εκδήλωσης για την απελευθέρωση της Αθήνας, στον Αγνωστο Στρατιώτη. Νέο παιδί ο ταξιτζής πρόθυμα άκουγε, με ενδιαφέρον επίσης ζητούσε να μάθει ακόμη περισσότερα για την Αντίσταση και τον αγώνα μέσα στην Αθήνα. Το πιο καυτό ερώτημα του συνομιλητή μου ήταν πως: «εγώ σήμερα από το πρωί, τα χαράματα ακούω συνέχεια ραδιόφωνο και δεν άκουσα ούτε μια λέξη για όσα εσείς μου λέτε...».

ΑΓΑΠΗΤΕ, φίλε, της μικρής αυτής διαδρομής, έχεις δίκιο. Πολλά θα 'ταν σήμερα διαφορετικά, έπρεπε στα σχολειά μας στα παιδιά ο δάσκαλος, ο καθηγητής να μπορούσαν ν' ανοίξουν τα βιβλία να τους μιλήσουν για τον ξένο κατακτητή, για τα βάσανα που πέρασαν οι παππούδες τους. Να πλησιάσουν την αλήθεια της πολιτείας, που ζουν, την ιστορία μας.

ΝΑ ΤΟΥΣ μιλήσει για την Καισαριανή, για τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, να τους πουν πώς πολέμησαν τα τρία παιδιά στον Υμηττό, για την Ηλέκτρα, το Σουκατζίδη, για τους δασκάλους, που δεσμώτες της άτιμης βασιλομεταξικής δικτατορίας, παραδόθηκαν στους Γερμανούς δήμιους. Και εκτελέστηκαν.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ πολλά χρόνια για να φτάσει η ώρα της αναγνώρισης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Δίχως να δώσουν, όπως έπρεπε την ηθική και υλική αποκατάσταση. Κι αυτοί, που πολέμησαν τον εισβολέα έφυγαν και φεύγουν αδικαίωτοι. Δικαιωμένοι οι μασκοφόροι...

ΚΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ αντί να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες για να μιλήσουν για του λαού μας τις μεγάλες θυσίες που είναι πάντα μοναδική κι η πιο κρυστάλλινη πηγή διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, είναι στους δρόμους.

ΦΙΛΕ μου άγνωστε της μικρής διαδρομής. Πέντε βδομάδες έχουν καταδικάσει να παλεύουν οι δάσκαλοι για να μπορέσουν να πετύχουν, να πάρουν μια ανάσα στον εξευτελιστικό μηνιάτικο που τους έχουν καταδικάσει...

ΜΕ αφάνσταστη σκληράδα, με προκλητική αναίδεια, με λεξιλόγιο που φανερώνει νταηλίκι, η κυβέρνηση κι οι μηχανισμοί της, με κάθε τρόπο επιζητούν να τους συκοφαντήσουν, να τους απομονώσουν από το λαό, να τους εξαναγκάσουν σε επιστροφή στα σχολειά με το κεφάλι σκυφτό.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ο καθηγητής, έχουν την αγωνιστική τους ιστορία. Κι είναι βέβηλα τα όσα προχτές είπε η κυρία υπουργός της Παιδείας και φυσικά πήρε την απάντηση, που έπρεπε.

ΑΥΤΗ φίλε πρωινέ της μικρής διαδρομής, είναι η Ελλάδα του 2006. Εσύ με το δίκιο σου να αγνοείς τη μεγάλη ιστορία της πόλης που ζεις - αλλά και της πατρίδας σου. Και την ίδια ώρα πέντε βδομάδες στους δρόμους της πρωτεύουσας χιλιάδες πολλές, μια νέα λαοθάλασσα διαδηλώνει - δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, φοιτητές - για την Παιδεία, στηρίζοντας των εκπαιδευτικών τα αιτήματα.

ΕΙΝΑΙ όμως η ώρα της κάλπης. Το ψηφοδέλτιο, που ρίχνουμε στην κάλπη σήμερα για να βγάλουμε αγωνιστές δημάρχους και νομάρχες κι όχι διαχειριστές κοπέλια της εξουσίας, είναι μαζί το ψηφοδέλτιο που βεβαιώνει πως είμαστε ολόψυχα μαζί με τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους μαθητές στον μεγάλο αγώνα για μια πραγματικά υψηλού επιπέδου δωρεάν δημόσια Παιδεία.

Στην κάλπη με αισιοδοξία. Στου αγώνα του μεγάλου τους δρόμους ξανά από τα χαράματα αύριο. Σίγουρα θα 'ρθει και για μας για το λαό μας, η άσπρη μέρα. Την αξίζει, τη δικαιούται.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ