Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Οι μπουλντόζες στη Λάρισα

Αφανίζουν ρεματιές με θεόρατα δέντρα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ καταστροφή, κι όχι μόνο, συντελείται στα παράλια του νομού της Λάρισας. Οι μπουλντόζες χίμηξαν στα αιωνόβια δέντρα, που υπάρχουν μέσα στο ρέμα της Καλυψούς, κι άρχισε το καταστροφικό έργο.

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ Αυτοδιοίκηση Λάρισας πήρε την απόφαση να προχωρήσει το έργο παράκαμψης του οικισμού «Κόκκινο Νερό» κατασκευάζοντας δρόμο, που θα περνάει από το ρέμα Καλυψούς.

ΑΛΛΑ στο ρέμα υπάρχουν αιωνόβια πράσινα στολίδια, που η φύση έχει χαρίσει στην περιοχή. Είναι πολύ φυσικό η απόφαση αυτή να έχει ξεσηκώσει και εξοργίσει τους κατοίκους.

ΕΙΝΑΙ δέντρα, που είναι σωστά μνημεία διατηρητέα, αυτά που γλίτωσαν από τις φλόγες. Είναι το πράσινο στόλι της φύσης στην περιοχή. Είναι πολύ φυσικό η απόφαση να έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους, που ζητούν να σταματήσει η κοπή των δέντρων αμέσως και να γίνει νέα μελέτη για το δρόμο ώστε να περνά έξω από το ρέμα.

ΕΙΝΑΙ πράξη εγκληματική η απόφαση να περάσει ο δρόμος μέσα απ' το ρέμα, τόνισε το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε την περιοχή για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους.

ΝΑ σταματήσουν αμέσως τα έργα της παράκαμψης απαιτεί η «Νομαρχιακή Ενωτική Συνεργασία» (ΝΕΑΣ) και ζητάει από τον εισαγγελέα να κάνει παρέμβαση.

ΣΤΙΣ περιβαλλοντικές αυτές καταστροφές είναι το κράτος και οι διάφορες υπηρεσίες που προχωρούν στην κακοποίηση του περιβάλλοντος αφανίζοντας, στα σύντομα, με την μπουλντόζα τα αιωνόβια δέντρα.

ΘΑ ισοπεδώσουν το μεγάλο ρέμα σε μήκος δυο χιλιομέτρων μετατρέποντάς το σε δρόμο. Στις επιπτώσεις δε λογαριάστηκαν τα νερά που κατεβάζει το ρέμα, που τότε τα αφανίζει όλα και κινδυνεύουν και ζωές από του νερού την ορμή.

ΕΤΣΙ αν τελικά περάσουν το δρόμο της παράκαμψης μέσα από το ρέμα το αναμενόμενο είναι το νερό να καταστρέψει το δρόμο. Και να παρασύρει κι όσους διαβαίνουν από εκεί.

ΑΥΤΟ που είναι το πιο εξοργιστικό σ' αυτή την περίπτωση είναι ο τρόπος που οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν τις διαμαρτυρίες για το έγκλημα που διαπράττουν με υπογραφές και βούλες. Ο νομάρχης Λ. Κατσαρός κατέφυγε στον παροιμιακό λόγο για να δείξει την εμμονή του στην απόφαση. «Ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά δε γίνεται»...

ΣΤΟΝ ίδιο ντορό ο δήμαρχος Μελιβοίας, Αν. Γκουντάρας, που δήλωσε ότι με τις λιγότερες δυνατές απώλειες γίνεται ένας σύγχρονος δρόμος για τον οποίο υπάρχουν εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων από ειδικούς επιστήμονες.

ΣΤΙΣ μεγάλες πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού και τις καταστροφές δεν πρέπει να προστεθούν και άλλες απώλειες. Ούτε ένα δέντρο δεν πρέπει να χάσουμε.

ΕΣΤΩ και την τελευταία στιγμή να σταματήσει το έγκλημα, να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή. Και να γίνει επαναχάραξη του δρόμου της παράκαμψης έξω από το ρέμα της Καλυψούς.


Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΓΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ