Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

(Εφυγε όρθιος ο Παντελής Μανταλόβας)

ΚΑΙ το αντάμωμα στα 65χρονα της ΕΠΟΝ συνεχίζεται. Είναι αυτοί που τραβούν ακόμη της ζωής και του αγώνα την ανηφόρα. Παρόντες μ' όλη τη φωτιά του «είναι» τους. Οπως τότε, που σαν ΕΠΟΝίτες πάλευαν για τη λευτεριά, για τα μεγάλα ιδανικά της ΕΠΟΝ.

ΤΗΝ περασμένη Κυριακή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κι εφέτος έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση για τα 65 χρόνια της ΕΠΟΝ. Είναι το χρονιάτικο συναπάντημα ανάμεσα στους συντρόφους και συναγωνιστές. Για να πουν μερικά λόγια, για να θυμηθούν από τα μακρινά του Αγώνα ιστορίες.

ΚΙ ΕΦΕΤΟΣ κόσμος πολύς. Πάσης ηλικίας. Και νέα παιδιά, παρέα με τους γονείς κι αυτά μπαίνουν στην τροχιά των φίλων της ΕΠΟΝ. Είναι το νέο αίμα, που φρεσκάρει την ΠΕΑΦΕ και μπολιάζει τη νέα γενιά με της ΕΠΟΝ τα μηνύματα, με το μεγάλο πλούτο μιας δυνατής κληρονομιάς, που έδωσε πνοή στα νιάτα και φτάνει στο σήμερα.

ΤΟ λιτό, αλλά δυνατό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, κινήθηκε με επιτυχία στην παράλληλη σύζευξη του πεζού λόγου με τραγούδια και απαγγελίες από το πλούσιο απόθεμα, που έχει η Εθνική Αντίσταση.

ΕΙΝΑΙ αναδρομές, που ξυπνούν στον κάθε αγωνιστή μακρινές ώρες του αγώνα, θυμίζουν χαρές, αλλά και δάκρυα μέσα στις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν.

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ξεσηκώνεται και τραγουδάει μαζί με την ορχήστρα το «Βροντάει ο Ολυμπος». Και συ φέρνεις στα μάτια την ασκητική εκείνη μορφή του Νίκου Καρβούνη, να είναι κι αυτός μαζί μας και να συναγιορτάζει. Ο ποιητής, ο δάσκαλος, ο αγωνιστής, ο δημοσιογράφος...

ΣΤΗΝ πίστα της σάλας οι χορευτάδες - κι εδώ πάσης ηλικίας - δείχνουν τις χορευτικές ικανότητες. Μαχήτριες του ΔΣΕ, που νομίζεις πως αν τις φυσήσει ο άνεμος θα τις ρίξει χάμω, ενθουσιάζουν και τραβούν το χειροκρότημα.

ΠΟΛΕΜΑΜΕ και τραγουδάμε. Καρφώνω τα μάτια πάνω στον σύντροφο που είναι αντίκρυ μας. Είναι ο Παντελής Μανταλόβας, που πάντα ακούραστα και πάντα ολοπρόθυμος δίνει τη βοήθειά του στην ΠΕΑΦΕ.

ΤΟΝ χαρήκαμε και στη φετινή του παρουσία. Κάποιο ενόχλημα, κάτι έλεγε. Αλλά ο Παντελής με τα 17 χρόνια φυλακής ήταν μαζί μας. Δεν ήθελε να έχει κενά, απουσίες στις αποστολές και στο ρόλο του. Μας χαιρέτισε με το ζεστό εκείνο χαρούμενο τρόπο. Ρουμελιώτης, ντόμπρος, που η φωνή του έφτανε στα Κράκουρα του Παρνασσού. Κανένα σημάδι στον ορίζοντα. Ομως, φαίνεται πως κάποιο αγκάθι τον ζύγωνε. Ο Παντελής, όμως, το παραμέρισε. Και την Κυριακή βρέθηκε στη θέση του. Διάβασε κι είπε τα κείμενα που έπεφταν στο μέρος τους. Η φωνή του, αλλά κι η βαθιά γνώση αυτού που διάβαζε έδιναν πάντα τη διάσταση που απαιτούσαν το κείμενο του Παλαμά και του Σικελιανού και άλλα. «Εφυγε» με τον καλύτερο τρόπο. Ορθιος, μέσα στην αίθουσα που αντάμωσαν τρεις γενιές. Κι ο Παντελής, ΕΠΟΝίτης, φλογερός Ρουμελιώτης από της Αγόριανης τα μέρη, «έφυγε» πιστός στο χρέος κομμουνιστής μαχητής. Ορθιος. Παντελή, σύντροφε, Ηχήστε Σάλπιγγες... Θα θυμόμαστε πάντα τη βροντερή φωνή σου, που τόσες φορές ήταν μαζί μας. Στους μεγάλους δρόμους του αγώνα.

ΤΑ 65 χρόνια της ΕΠΟΝ, όπως ανακοινώθηκε, έχουν μαζί τους και το 2ο τόμο της «Νέας Γενιάς». Με συνέπεια χρονική, η «Σύγχρονη Εποχή», η ΚΝΕ και η ΠΕΑΦΕ τον έχουν θέση σε κυκλοφορία. Μια έκδοση σημαντική, που είναι χρήσιμη για όποιον θέλει να μάθει τη νεότερη ιστορία.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ