Κυριακή 13 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΗΤΑΝ μια καλή σύμπτωση που ο καθηγητής μας στην Ιστορία και στα νεοελληνικά είχε ευρύ πεδίο διδασκαλίας. Μέριμνά του να παρουσιάσει το μάθημά του μακριά από τον κορσέ της υπουργικής εγκυκλίου, που συνεχώς βομβάρδιζαν τα σχολεία οι φωτοσβέστες της 4ης Αυγούστου.

ΤΑ ΦΕΡΝΩ όλα αυτά στο νου καθώς οι ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ έχουν σκορπίσει τον όλεθρο στα Βαλκάνια.

ΠΑΝΤΑ στις επετείους για τον ξεσηκωμό του '21 φρόντιζε να έχει η τάξη δουλέψει ένα θέμα δικό της, ελεύθερο και πάνω σ' αυτό η τάξη να το κρίνει κι όπου έπρεπε να το βελτιώσει.

ΚΑΘΟΛΟΥ δεν άρεσαν όλα αυτά τα νεοτερικά σε ορισμένους άλλους καθηγητές, που «ευαγγέλιό» τους είχαν τις διαταγές του υπουργείου και τίποτε άλλο εκτός απ' αυτό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ βιβλία, που είχαμε, τότε, γραμμένα όλα τους από την ανάποδη πάνω στα καυτά θέματα της νεότερης ιστορίας μας έκαναν συνήθως υπέρβαση ή όταν έβαζαν δυο-τρεις λέξεις.

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ της Ιστορίας μας έφερνε στο Ρήγα, που είναι η πιο συνθετική φυσιογνωμία που ανέδειξε η νεότερη Ελλάδα. Ο Ρήγας, όπως έλεγε ο καθηγητής μας, πάνω απ' όλα ήταν ένας εθνικός αγωνιστής. Κι ο πρώτος σκοπός του ήταν η εθνική λευτεριά. Ενας ξένος και βάρβαρος λαός καταπίεζε με τη φωτιά και το σίδερο. Κι ο λαός έπρεπε να λευτερωθεί για να ζήσει. Η ανάγκη της απελευθέρωσης από τους Τούρκους δυνάστες οδηγούσε στην ανάγκη της πάλης.

Ο ΡΗΓΑΣ είδε καθαρά πως για το σκλαβωμένο λαό ο τύραννος δεν είναι ένας. Υπάρχει και άλλος.

ΚΙ ΑΥΤΟΣ ο δεύτερος είναι πιο απαίσιος και πιο ύπουλος: είναι ο τουρκολάτρης κοτζάμπασης. Αυτός είναι, που του ρουφάει το αίμα πλάι στον Οθωμανό δυνάστη.

ΕΚΕΙΝΑ τα πρώτα μαθήματα για το Ρήγα και την εποχή του άνοιγαν τους ορίζοντες για μια μελέτη με φόντο τα Βαλκάνια.

ΠΡΕΠΕΙ να πούμε εδώ πως σ' όλη αυτή την πολύχρονη διαδρομή πολύ λίγα ήταν εκείνα που έγιναν στα Βαλκάνια και στις χώρες που τα συγκροτούν για να υπάρξει μια γνωριμία, μια επαφή ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Εκαναν τα αντίθετα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ κοντά στα Βαλκάνια και τους λαούς τους ήρθαμε στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Τον Ιούλη του 1945 το ΚΣ της ΕΠΟΝ έπαιρνε από το Βελιγράδι την πρώτη πρόσκληση, ενώ τελείωνε ο πόλεμος, για να λάβει μέρος στο Αντιφασιστικό Συνέδριο της βουλγαρικής νεολαίας. Ολοφάνερη η μεγάλη σημασία του, η παμβαλκανική και διεθνική. Παρά τα διαβήματα, ο υφυπουργός των Εξωτερικών δεν έδωσε την άδεια που χρειαζόταν. Φυσικά η ΕΠΟΝ βρήκε το δρόμο και ήταν παρούσα στο 1ο Αντιφασιστικό Συνέδριο της Βουλγαρικής Νεολαίας.

ΥΣΤΕΡΑ από τόσα χρόνια στα Βαλκάνια ξανά μπαρουταποθήκη. Οι ιμπεριαλιστές έχουν διαλύσει τη Γιουγκοσλαβία και με τα νέα προτεκτοράτα θα ανάψουν πυρκαγιές θανάτου στα Βαλκάνια. Φωτιές, που έχουν κάψει τα Βαλκάνια και τον κόσμο.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ