Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ηγεσία του ΣΥΝ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί τα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων δεν κατευθύνονται στη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων αλλά σε άλλες κρατικές δαπάνες. Γιατί ασκεί τέτοια κριτική;

Η ΗΓΕΣΙΑ του ΣΥΝ ασκεί τέτοια κριτική γιατί η πολιτική του ΣΥΝ δεν πάει πέρα από τη διαχείριση της σημερινής πραγματικότητας. Και συγκαλύπτει ταυτόχρονα το πραγματικό για τα λαϊκά στρώματα πρόβλημα που είναι αυτές καθεαυτές οι ιδιωτικοποιήσεις. Οπως και το γεγονός ότι αν καλυφθούν τα δημόσια ελλείμματα τίποτα προς το καλύτερο δεν πρόκειται ν' αλλάξει για το λαό.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο εφαρμόζεται για τις χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΟΝΕ, και που απαγορεύει την αύξηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ διαφορετικά η χώρα πληρώνει πρόστιμο στην ΕΕ, προβλέπει ρητά, ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα κατευθύνονται αποκλειστικά στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Αυτό οι κυβερνήσεις το χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα για την περικοπή των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα γεγονός που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίησή τους δηλαδή σε μεγαλύτερα βάρη στο λαό. Αλλά ο ΣΥΝ δεν ασκεί κριτική γι' αυτό, αφού συμφωνεί με βάση το πρόγραμμά του και την ως τώρα πρακτική του στη συνύπαρξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Συμφωνεί επίσης και με τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών παραγωγικών τομέων. Επομένως ο ΣΥΝ εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τις οδηγίες της ΕΕ (!) στο συγκεκριμένο ζήτημα μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΕΠΙΣΗΣ ο ΣΥΝ δεν καταπιάνεται με το πώς δημιουργούνται τα δημόσια ελλείμματα το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι δαπάνες λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, των υπέρογκων εξοπλισμών, των επιδοτήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο. Αλλά ακόμη και αν μειωθούν τα ελλείμματα τίποτε ωφέλιμο δε θα προκύψει για το λαό, αφού ο προσανατολισμός των δαπανών του δημοσίου θα συνεχίσει να είναι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Δικό του άλλωστε είναι το κράτος. Δεν πρόκειται δηλαδή να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών αφού εμπορευματοποιούνται, διαπλέκονται με τους επιχειρηματίες, πολιτική με την οποία ο ΣΥΝ δε διαφωνεί.

ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ για το λαό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Που μαζί με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στο κεφάλαιο αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κάνουν τον εργάτη πιο φτηνό για το κεφάλαιο, άρα βγάζει μεγαλύτερα κέρδη. Ρίχνουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών όπως π.χ. υγεία, εκπαίδευση, για τις οποίες πληρώνουν και έτσι επιδεινώνεται η θέση τους αφού το εισόδημά τους δε φτάνει να τις καλύψει. Ετσι οι εργαζόμενοι, που δέχονται όλο το βάρος των προωθούμενων πιο πάνω ανατροπών, βρίσκονται σε ολοένα και πιο δεινή οικονομική κατάσταση.

ΕΤΣΙ Η ΗΓΕΣΙΑ του ΣΥΝ ασχολείται με το πού πάνε τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αντί να εναντιωθεί συνολικά σ' αυτή την πολιτική, συγκαλύπτοντας την ταξική της ουσία, αποπροσανατολίζοντας το λαό σχετικά με το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα που είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, και αποπροσανατολίζοντας από τις διεκδικήσεις του για κάλυψη των αναγκών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ