Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Πού διαφωνούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και ανταλλάσσουν κατηγορίες για το θέμα των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στη χώρα μας και των πτυχίων που παρέχουν;

ΠΙΣΩ ΑΠΟ τη «διαμάχη» που ξέσπασε για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, υπάρχει στην πραγματικότητα μια κοινή θέση των παραπάνω κομμάτων, που απορρέει από τη συμφωνία τους με τις βασικές συνθήκες της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. Δηλαδή, η όποια διαφωνία τους είναι φαινομενική και αφορά σε τεχνικούς χειρισμούς, στο πώς θα προσαρμοστεί η Παιδεία στις γενικότερες κατευθύνσεις της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, της ΕΕ και στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ της υπόθεσης των ΚΕΣ ξεκινάει από την ευρωπαϊκή οδηγία 89/48, την οποία η κυβέρνηση εφάρμοσε στην ελληνική νομοθεσία τον Ιούνη του 2000. Σύμφωνα με αυτή, όταν κάποιος σπουδάζει σε ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ΕΕ και οι σπουδές γίνονται εντός της ΕΕ, τότε το πτυχίο του πρέπει να αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Δηλαδή, να αναγνωρίζονται ακόμα και τα πτυχία των ΚΕΣ που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της ΕΕ. Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας αυτή την οδηγία, άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αλλά, φοβούμενη το σάλο που θα ξεσπούσε για την παραβίαση του Συντάγματος, υποστηρίζει ότι αναγνωρίζει τα πτυχία των ΚΕΣ μόνον επαγγελματικά κι όχι ακαδημαϊκά. Και η ακαδημαϊκή αναγνώριση, όμως, είναι θέμα χρόνου αφού η κυβέρνηση συμφωνεί και εφαρμόζει όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, στις οποίες το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των πτυχίων είναι κομβικό και δεδομένο. Παράλληλα, αφήνει ελεύθερα να λειτουργούν τα ΚΕΣ και πολλά άλλα αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικά μαγαζιά που εμπορεύονται την παιδεία. Οι όρκοι πίστης της στα δημόσια πανεπιστήμια και η αντίθεσή της στην αναγνώριση των ΚΕΣ, επομένως, είναι υποκριτικοί και έχουν ημερομηνία λήξης.

Η ΝΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ συνεχίζει να «δίνει εξετάσεις» στο κεφάλαιο και προσπαθεί να πείσει ότι ως κυβέρνηση θα είναι πιο αποφασιστική στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Μιλάει, λοιπόν, ευθέως για την αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ, ποντάροντας προεκλογικά στο «παγκάρι» των ψήφων των χιλιάδων σπουδαστών τους κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφήνει τα ΚΕΣ να λειτουργούν παράνομα, χωρίς όμως να ζητάει την κατάργησή τους και όντας ξεκάθαρα υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ο ΣΥΝ, που δήθεν υπερασπίζεται τη δημόσια Παιδεία και θέλει την κατάργηση των ΚΕΣ, έχει επανειλημμένα «δώσει εξετάσεις» για την «πίστη» του στις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις με παρεμβάσεις ευρωβουλευτών του, που επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει όπως πρέπει τις ευρωπαϊκές οδηγίες!

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ, λοιπόν, ότι όλοι συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που επιβάλλουν όχι μόνον την αναγνώριση των ΚΕΣ, αλλά και την ισοπέδωση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων στο επίπεδο των τρίχρονων bachelor.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ