Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ο Κ.Καραμανλής, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση για «αλαζονεία», απαιτεί από τα στελέχη της ΝΔ «σεμνότητα, ταπεινότητα και ήθος». Πού αποσκοπεί αυτή η ταχτική;

Η ΝΔ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δεν μπορεί να ασκήσει κριτική στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Και δεν μπορεί γιατί η πολιτική της ΝΔ υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα με αυτή του ΠΑΣΟΚ. Είναι πολιτική σε όφελος των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Ετσι ανάμεσα σ' άλλα ζητήματα που θέτει, π.χ. για πιο γοργή προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δηλαδή για πιο γοργή εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για διαπλοκή και αλαζονεία. Δεν μπορεί διαφορετικά να φαίνεται ότι ασκεί αντιπολίτευση.

ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ τη διαπλοκή βεβαίως, δε θίγει την ουσία της που είναι η σχέση της πολιτικής με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, με την αύξηση των κερδών (αυτήν υπηρετούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ), αλλά το γεγονός ότι στη μοιρασιά είναι ίσως ριγμένοι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Το θέτει όμως με οξύτητα προκειμένου να περνά στις λαϊκές συνειδήσεις ότι τα βάσανά τους, τα προβλήματά τους, δεν είναι αποτέλεσμα αυτού του συστήματος και της πολιτικής που εφαρμόζεται, αλλά των ιδιαίτερων σχέσεων της κυβέρνησης με ορισμένους επιχειρηματίες. Ο αποπροσανατολισμός σ' όλο του το μεγαλείο, προκειμένου να υφαρπάξει ψήφους.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ακριβώς ταχτική υπηρετεί και η κριτική για «αλαζονεία», ή η προβολή του προφίλ της ΝΔ ως δύναμη με σεμνότητα, ήθος και ταπεινότητα. Μ' αυτό προσπαθεί να πείσει τις λαϊκές δυνάμεις ότι κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής δεν είναι το ποια συμφέροντα υπηρετεί αλλά το αν τα στελέχη των κομμάτων είναι σεμνά και ταπεινά.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν πάντα τη συγκάλυψη της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου πολιτικής τους αναδεικνύοντας στην προπαγάνδα τους το στοιχείο της ηθικής. Είναι μια πλευρά που επιδρά στις λαϊκές συνειδήσεις για τις οποίες το ηθικό βεβαίως στοιχείο εμπεριέχει άλλο περιεχόμενο. Οχι αυτό της αστικής ηθικής που καθορίζεται από το κέρδος και την ατομική ιδιοκτησία, που το πιο ηθικό ζήτημα είναι η ύπαρξη και διαιώνιση της εκμετάλλευσης. Αλλά από την ταξική αλληλεγγύη, τη λαϊκή τιμιότητα κλπ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ πολιτικούς και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τίμιο και ηθικό είναι να κλέβουν τον πλούτο που παράγεται με τον ιδρώτα των εργαζομένων και να τον καρπώνονται. Αν η πολιτική υπηρετεί αυτή την ηθική με αλαζονεία ή σεμνότητα, δε διαφέρει καθόλου για τους εκμεταλλευόμενους. Η ΝΔ αυτό επιδιώκει να επιβάλλει στις λαϊκές συνειδήσεις. Οτι η πολιτική που υπηρετεί την εκμετάλλευση είναι καλή, αν ασκείται με ταπεινότητα και σεμνότητα.

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ δυνάμεις πρέπει «να κλείσουν τ' αυτιά τους» σε τέτοιου είδους προπαγάνδα και να απαντήσουν και με την ψήφο τους κρίνοντας με πολιτικά κριτήρια για τα δικά τους συμφέροντα. Που απαιτούν να καταδικάσουν πολιτικά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί η πολιτική τους είναι αυτή που αναπαράγει τα προβλήματά τους και δημιουργεί νέα μεγαλύτερα. Που κάνει τους λίγους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, την πολιτική του λαϊκού μετώπου για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ