Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποιες οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία;

ΤΟ ΚΚΕ ΜΙΛΑ για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Οι κρατήσεις των ασφαλισμένων για τον κλάδο Υγείας να καταργηθούν. Να ενταχθούν στο Ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες, που λειτουργούν σήμερα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές μονάδες Υγείας είναι κατάλληλες και να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το αποκλειστικά Δημόσιο Ενιαίο Σύστημα Υγείας να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα λαϊκά στρώματα: Εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, μετανάστες, πρόσφυγες, φαντάρους, ξεκινώντας από την πρόληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έως και την Τριτοβάθμια Περίθαλψη. Εξειδίκευση κατά φύλο, ηλικία, επάγγελμα, περιοχή, με βάση τις ιδιαιτερότητες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ κρατικής υποδομής σε όλα τα επίπεδα, από την έρευνα μέχρι και τη δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, παιδιά, νέοι, στρατευμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες), σε εργασιακούς χώρους και σε γεωγραφικές περιοχές.

Η πρόληψη πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία του ανθρώπου, του περιβάλλοντος (φυσικού και κοινωνικού) από επιβλαβείς παράγοντες, από τις επιπτώσεις τεχνολογικών παρεμβάσεων, βιολογικού πολέμου κλπ. Πρέπει να συνδέεται, επίσης, με την υγιεινή διατροφή, με την εξάλειψη μεταδοτικών και μολυσματικών ασθενειών. Και όλα αυτά, με ευθύνη του κράτους και όχι με τη μετάθεση της ευθύνης στα άτομα.

ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο Υγιεινής και Ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, με συμμετοχή και έλεγχο των εργαζομένων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι ιδιωτικοί φορείς Υγιεινής και Ασφάλειας, που αξιοποιούνται ως εργαλεία των εργοδοτών.

Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.

Να διατεθούν ειδικά κρατικά κονδύλια στην έρευνα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως το Εϊτζ, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, μυοσκελετικές και άλλες παθήσεις που έχουν αυξηθεί.

Να είναι υποχρεωτικοί και δωρεάν όλοι οι επιστημονικά αναγκαίοι εμβολιασμοί σε όσους τους χρειάζονται.

ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ως βασικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Κέντρα Υγείας και αποκεντρωμένα παραρτήματά τους, χωροταξικά κατανεμημένα, ώστε να καλύπτουν όλη τη χώρα, ανάλογα με τις γεωγραφικές, κοινωνικές, δημογραφικές, επιδημιολογικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.

Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Δημόσιας Υγείας, Ιατρικής της Εργασίας, Οικογενειακού Προγραμματισμού, Σχολικής Υγείας κλπ. να αποτελούν τμήματα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας.

Από τα Κέντρα Υγείας εκπορεύονται όλα τα προγράμματα πρόληψης, αλλά και συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία για τις ανάγκες του πληθυσμού. Να αποτελούν κρίκο με τα υπόλοιπα επίπεδα του συστήματος Υγείας, το Δευτεροβάθμιο, το Τριτοβάθμιο και με το ΕΚΑΒ.

Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ γιατρός πρέπει να αποτελεί βασικό μοχλό λειτουργίας και σύνδεσης του Κέντρου Υγείας με την οικογένεια. Οικογενειακοί γιατροί, πρέπει να γίνονται οι γιατροί Γενικής Ιατρικής και οι παιδίατροι και να είναι ενταγμένοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι γιατροί Εργασίας πρέπει να συνδέουν το Κέντρο Υγείας με όλους τους εργασιακούς χώρους των περιοχών ευθύνης τους.

Τα αγροτικά ιατρεία να αντικατασταθούν από τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου ή τα παραρτήματα των Κέντρων Υγείας, ώστε να καλύπτονται όλα τα χωριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ