Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι σημαίνει το επιχείρημα που θέτουν ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ για ψήφο υπέρ της «ενωτικής αριστεράς»;

Η ΗΓΕΣΙΑ του ΣΥΝ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει μονότονα ότι το ΚΚΕ έχει «αντιενωτική πολιτική», επειδή δε συμφωνεί με τη δήθεν πρόταση συνεργασίας που κάνει ο ΣΥΝ. Αλλά, μαζί με τους ουσιαστικούς λόγους, που θα πούμε παρακάτω και για τους οποίους δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας, η ίδια η ηγεσία του ΣΥΝ την πολεμάει, δεν τη θέλει. Και το έχει διακηρύξει με τον πλέον επίσημο τρόπο από το συνέδριό του, όπου σχετικά με το ΚΚΕ αναφέρει:«Εχοντας ανακαλύψει, (σ.σ. το ΚΚΕ), πως τα πάντα ανάγονται, σε πρώτη και τελευταία ανάλυση, στη δράση των "μονοπωλίων" και του "ιμπεριαλισμού"... αρνείται τελικά να ασκήσει άλλη πολιτική...».

Ο ΣΥΝ διαφωνεί ριζικά με την πολιτική διέξοδο που παλεύει και προωθεί το ΚΚΕ, για το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Αρα εναντιώνεται στην κοινωνικοπολιτική συμμαχία που προβάλλει το ΚΚΕ, με κατεύθυνση σύγκρουσης έως το επίπεδο της εξουσίας.

ΤΟ ΚΚΕ έχει ενωτική πολιτική, όχι για τη διαχείριση του συστήματος, αλλά σε όφελος του λαού. Ακόμη και οι συνεργασίες και συσπειρώσεις σε επιμέρους στόχους πρέπει να εναντιώνονται στην κυρίαρχη πολιτική. Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων συνδέονται με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, αφού εναντιώνονται στην πολιτική του κεφαλαίου. Γιατί αρνείται την πολιτική συνύπαρξης μονοπωλίων - λαού, δηλαδή το «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» την οποία στηρίζει ο ΣΥΝ.

ΑΛΛΑ Ο ΣΥΝ δε λέει ανοιχτά: Την πολιτική που προβάλλει ποια διακυβέρνηση, ποια εξουσία θα την εφαρμόσει; Μήπως μια κυβέρνηση συνεργασίας των διαφόρων σοσιαλδημοκρατικών και ανανεωτικών ή νεοτερικών, όπως τις λέει, δυνάμεων; Και ποιες είναι αυτές; Τώρα κάνει αγώνα ενάντια και στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όμως, στο συνέδριό του απέρριψε πρόταση που έλεγε: «Ο ΣΥΝ... θεωρεί ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα περιθώριο συνεργασίας είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά με την ηγεσία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ και ...εγκαταλείπεται και η πολιτική της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, που παρέπεμπε σε πολιτικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ»; Μήπως, γιατί δεν έχει εγκαταλειφθεί, άρα οι όποιες αντιΠΑΣΟΚικές διακηρύξεις είναι χωρίς αντίκρισμα; Μήπως ακριβώς γι' αυτό, δηλαδή λόγω αυτής της πολιτικής, δε φεύγουν δυνάμεις του προς το ΠΑΣΟΚ;

Η ΗΓΕΣΙΑ, λοιπόν, του ΣΥΝ έχει «ενωτική πρόταση» σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, δηλαδή αντιλαϊκή. Τέτοια, όμως, δεν έχει το ΚΚΕ. Ο ΣΥΝ το ξέρει, γι' αυτό και είναι τεράστιο ψέμα και υποκρισία ότι επιζητά τη συνεργασία μαζί του. Τους βολεύει, όμως, προεκλογικά γιατί γνωρίζουν ότι οι αριστεροί άνθρωποι, οι λαϊκοί αγωνιστές, επιθυμούν την ενότητα της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων για τα δικά τους συμφέροντα και επιζητούν πράγματι την κοινωνική συμμαχία και συνεργασία πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου. Ετσι, προσπαθεί να ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά.

Γι' αυτό οι αριστεροί, οι αγωνιστές πρέπει να ψηφίσουν κόντρα στο δικομματισμό, αλλά για να είναι θετική η ψήφος τους πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ