Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Τα εκλογικά συστήματα

Τα εκλογικά συστήματα ήταν ανέκαθεν βασικό στοιχείο ενίσχυσης και αναπαραγωγής του δικομματισμού. Από το 1974 μέχρι σήμερα όλα τα συστήματα, είτε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, είτε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι καλπονοθευτικά. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ενίσχυση, κυρίως του πρώτου, αλλά και του δεύτερου κόμματος, εις βάρος των μικρότερων. Η πλήρης σύμπτωση απόψεων των δύο κομμάτων επί του θέματος αποδεικνύει και τη φροντίδα τους για τη διαιώνιση του δικομματικού συστήματος.

Τα εκλογικά συστήματα «ενισχυμένης αναλογικής» που εφαρμόστηκαν στις εκλογικές αναμετρήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη κυβερνήσεων που δεν είχαν την απόλυτη πλειοψηφία στο λαό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1975, η ΝΔ με το 41,84% των ψήφων εξέλεξε 171 βουλευτές, δηλαδή κατέλαβε το 57% των εδρών. Το 1981, το ΠΑΣΟΚ με το 48,7% των ψήφων πήρε το 57% των εδρών (172 βουλευτές). Το ίδιο αποτέλεσμα με μικρές αποκλίσεις είχαμε και στις εκλογές του 1985, του 1993 και του 1996. Στις εκλογές του 2000, το ΠΑΣΟΚ με 43,79% των ψήφων εξέλεξε 158 βουλευτές, δηλαδή το 53% των εδρών!

Αντιθέτως, τα ίδια καλπονοθευτικά συστήματα είχαν ως αποτέλεσμα τη συστηματικά κλοπή εδρών από το ΚΚΕ και τα άλλα μικρότερα κόμματα.

Το βασικό επιχείρημα των δύο συνεταίρων του δικομματισμού για την υπεράσπιση των καλπονοθευτικών τους συστημάτων είναι ότι αυτά εξασφαλίζουν «σταθερές κυβερνήσεις». Ομως, τι είδους «σταθερότητα» διαθέτει μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη μειοψηφία του λαού και αποκτά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κλέβοντας τις έδρες των άλλων κομμάτων;

Τον περασμένο Ιούλη, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αναγγέλλοντας την «πρωτοβουλία» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπερασπίστηκε τα συστήματα της «ενισχυμένης αναλογικής», τονίζοντας: «Ολες οι εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 1974 έγιναν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής... το σύστημα αυτό εξασφάλισε κυβερνητική σταθερότητα».

Ο ίδιος θέτοντας τις βασικές παραμέτρους του εκλογικού συστήματος τόνισε ότι «το εκλογικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα». Δηλαδή, να διατηρεί την κλοπή.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, πιστή στη γραμμή «των σταθερών κυβερνήσεων», υποστήριξε τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος.

Η από κοινού υποστήριξη των καλπονοθευτικών συστημάτων είναι η μια απόδειξη της συνενοχής των συνεταίρων του δικομματισμού για τη βάναυση παραβίαση της ισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων πολιτών. Η άλλη απόδειξη είναι η παθιασμένη αντίθεσή τους στην απλή αναλογική, στο σύστημα, δηλαδή, που αποδίδει σε κάθε κόμμα τις έδρες που αναλογούν ακριβώς στο ποσοστό των ψήφων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ