Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Μαζί και στο Ιράκ

Η παγκόσμια «αντιτρομοκρατική σταυροφορία», μετά την 11η του Σεπτέμβρη 2001, ξεκίνησε με την αλησμόνητη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπους: «Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας»!

Στο δίλημμα του Μπους, οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού δε δίστασαν ούτε στιγμή να απαντήσουν με μια φωνή: «Είμαστε μαζί σας»!

Η απόδειξη ήρθε με την πλήρη και απόλυτη συμφωνία και συστράτευση στην ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά του Αφγανιστάν. Τα δύο κόμματα επιδόθηκαν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την καταδίκη της «τρομοκρατίας» και τη συμμετοχή της χώρας, με όλα τα μέσα, στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Στη δεύτερη πράξη της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», στην επιδρομή κατά του Ιράκ, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Νέα Δημοκρατία στάθηκαν και πάλι στο πλευρό των εισβολέων. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά με την επιδρομή ενάντια στο Ιράκ, και τα δύο κόμματα, αντιμετωπίζοντας τις παλλαϊκές αντιπολεμικές διαδηλώσεις, επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις υπέρ των επιδρομέων θέσεις τους. Μάταια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσυρε τη χώρα και σ' αυτή την ιμπεριαλιστική πολεμική επιχείρηση. Η παραχώρηση της βάσης της Σούδας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η διατήρηση των ναυτικών δυνάμεων στον Περσικό και στην Ανατ. Μεσόγειο, η διάθεση πληρωμάτων AΒΑΚΣ για τις ανάγκες των επιδρομέων, ήταν μέρος αυτής της συμμετοχής.

Αν και ο Κ. Σημίτης ισχυριζόταν μέχρι το τέλος ότι η κυβέρνησή του δε συμμετείχε στην επίθεση κατά του Ιράκ, ήρθε ο Πρόεδρος Μπους και το αμερικανικό Πεντάγωνο να αποδώσουν τα εύσημα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, το Μάρτη του 2003, σημείωνε ότι «αμέσως μετά τις Βρετανία, Ισπανία και Δανία που τάχθηκαν ευθέως με τις ΗΠΑ, η χώρα που παράσχει τις περισσότερες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ είναι η Ελλάδα»!

Αν, λοιπόν, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν τα έργα, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να επιδείξει τον ατλαντισμό της υποστηρίζοντας τη συμμετοχή της χώρας στην επιδρομή κατά του Ιράκ για λόγους ...«εθνικού συμφέροντος».

Στις 27 του Μάρτη 2003 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, δήλωνε την υποστήριξή του στις επιλογές της κυβέρνησης στο πλευρό των επιδρομέων και τόνιζε στη Βουλή ότι «ακολουθούν εξελίξεις μείζονος σημασίας και είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την εθνική ομοψυχία, ώστε να εξυπηρετεί τα άμεσα και μακρόπνοα εθνικά συμφέροντα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «βάλαμε πολλές φορές πλάτη και θα το κάνουμε σε κάθε περίπτωση»!

Η συνενοχή των δύο συνεταίρων του δικομματισμού για την εμπλοκή της χώρας και σ' αυτή την επιχείρηση της «νέας τάξης» δε σταματάει μόνο στην υποστήριξη και στη συμμετοχή, συνεχίζεται και στις δεσμεύσεις τους ότι την «επόμενη μέρα» θα είναι έτοιμοι, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, να στείλουν Ελληνες φαντάρους και στο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ