Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Χέρι - χέρι στον αυταρχισμό

Η περίοδος από το 1990 ως σήμερα χαρακτηρίζεται, εκτός των άλλων, από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής κατά των κινημάτων αντίστασης και διεκδίκησης. Δεν είναι τυχαίο, αφού στο διάστημα αυτό είχαμε από τη μια τις προσπάθειες εφαρμογής των πολιτικών του Μάαστριχτ, ενώ από την άλλη είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε την επιχείρηση προσαρμογής στο καθεστώς της «Νέας Τάξης» και ειδικότερα της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

Η συνεχής φαλκίδευση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90, έφθασε στις μέρες μας στα όρια ενός παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου. Σ' όλες τις περιπτώσεις, οι νόμοι και οι συμφωνίες που ψηφίστηκαν και υπογράφτηκαν στρέφονται κατά των κινημάτων που απειλούν την ομαλή εφαρμογή της «παγκοσμιοποίησης».

Σ' αυτή την πολιτική, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή, κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία.

Την τριετία 1990 - 1993, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε εξετάσεις αυταρχισμού και κατά γενική ομολογία «πήρε» άριστα. Με την περιβόητη δήλωση του τότε πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, προς τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας: «Το κράτος είστε εσείς», σφραγίστηκε η πολιτική της καταστολής κατά των εργατικών κινητοποιήσεων, των αγροτών και άλλων κατηγοριών του ελληνικού πληθυσμού. Σημαδεύτηκε όμως και η επιχείρηση για τη θεσμική θωράκιση αυτής της πολιτικής.

Στην τριετία αυτή εξέχουσα θέση στις αυταρχικές - αντιδημοκρατικές επιδόσεις της ΝΔ έχουν οι αστυνομικές επιθέσεις κατά των μαθητών που είχαν κινητοποιηθεί (τέλη 1990, αρχές 1991) κατά του «νόμου Κοντογιαννόπουλου». Η επιχείρηση καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων είχε στην κορύφωσή της ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του καθηγητή, Ν. Τεμπονέρα, στην Πάτρα. Με ιδιαίτερη σκληρότητα επιτέθηκε η κυβέρνηση και κατά των εργαζόμενων στην ΕΑΣ που πραγματοποίησαν μια μεγάλη σε διάρκεια, αγωνιστική κινητοποίηση (1992) κατά της ιδιωτικοποίησης. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε τον «τρομονόμο», με τον οποίο η ΝΔ προχώρησε σε σημαντική προσβολή των δημοκρατικών ελευθεριών και είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση εκδοτών εφημερίδων.

Εξίσου πλούσιος είναι και ο απολογισμός του ΠΑΣΟΚ στον ίδιο τομέα και ίσως πλουσιότερος. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα μαθητοδικεία και τα αγροτοδικεία, οι άγριες επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των ναυτεργατών, των οικοδόμων, των συνταξιούχων...

Το επικυρώνουν ακόμη ο «τρομονόμος» που ψηφίστηκε το 2001 αλλά και ο «ευρωτρομονόμος» που υπέγραψε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως επιστέγασμα αυτής της αυταρχικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ έχουμε τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση που υπέγραψε η κυβέρνηση και πρωτοστάτησε στη σύνταξή τους ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ