Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Για το άρθρο 24 του Συντάγματος

Η απόλυτη συμπόρευση των δύο εταίρων του δικομματισμού στην εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών τους αποτυπώθηκε στην τελευταία διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και ειδικά του άρθρου 24 για τα δάση και το περιβάλλον. Η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας έβαλε τη σφραγίδα της στην κοινή πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως, η εξέλιξη αυτή, καθιστά τα δύο κόμματα συνένοχους και συναυτουργούς σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της τελευταίας τετραετίας.

Στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που ψηφίστηκε το 1975, υπήρχε η διατύπωση «νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και γενικά των δασικών εκτάσεων», ενώ με την αναθεώρηση έγινε «νόμος ορίζει τα σχετικά με την έννοια και την προστασία των δασών και γενικά των δασικών εκτάσεων». Θα πει κάποιος η μόνη διαφορά είναι η «αθώα» λέξη έννοια. Αλλά δεν είναι καθόλου αθώα. Ουσιαστικά, έκρυβε την πρόθεση του εισηγητή να οριστεί εκ νέου η έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης με στόχο τον αποχαρακτηρισμό των δεύτερων!

Και όπως πρόβλεπαν όσοι διαμαρτύρονταν για την αναθεώρηση του άρθρου 24, το έγκλημα ολοκληρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο με το νόμο για τα δάση. Με το νόμο αυτό και με το νέο ορισμό του δάσους, το αποτέλεσμα είναι να αποχαρακτηρίζονται τα 50 από τα 80 εκατομμύρια στρέμματα δάσους στην Ελλάδα!

Τη δασοκτόνο αναθεώρηση του άρθρου 24 ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στη συζήτηση, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Τι θα πει δασική έκταση; Από τι προστατεύεται; Η δασική έκταση να αφεθεί τελείως ελεύθερη για χρήση». Στην ίδια συζήτηση ο υπουργός Μεταφορών, Τ. Μαντέλης, είχε πει: «Οι δασικές εκτάσεις πρέπει να ξεφύγουν από τη συντακτική αυτή προστασία που έχει αποκλείσει τα πάντα»!

Για να επιτευχθεί ο τελικός σκοπός των δύο συνεταίρων έπρεπε, όμως, να παρακαμφθεί και το εμπόδιο του Συμβουλίου της Επικρατείας και του αρμόδιου τμήματος το οποίο είχε αποτρέψει με τις αποφάσεις του πολλά εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Ετσι, μπήκε μπροστά η κοινή, δικομματική επιχείρηση για την εξόντωση του τμήματος.

«Εάν ο δικαστής κάνει αποσπασματικό έλεγχο επιπτώσεων ή ρυθμίσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το ζητούμενο, μπορεί να φτάσει σε παράλογα αποτελέσματα, τα οποία δυσκολεύουν τη ζωή των πόλεων και ταλαιπωρούν τους πολίτες», έλεγε ο αρχιτέκτονας της αναθεώρησης, Ευαγγ. Βενιζέλος.

«Η νομολογία του ΣτΕ τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε στρεβλά και με τρόπο που παρενέβη απροκαλύπτως πολλές φορές» συμπλήρωνε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ