Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Στην ίδια ρότα!

Να «διαφοροποιηθεί στα σημεία» - αφού στην πραγματικότητα είναι ακριβώς η ίδια με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ - επιχειρεί η ΝΔ στον τομέα της ενέργειας. Με μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα της ΝΔ για το συγκεκριμένο τομέα, διαπιστώνεται πως η πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ για μια αγορά πλήρως παραδομένη στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όχι μόνο θα ισχύσει στο ακέραιο από τη ΝΔ στην περίπτωση που αναλάβει την εξουσία, αλλά θα επιταχυνθούν όσες αντιδραστικές ανατροπές δεν έχει προλάβει ακόμα το ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά, με την κατάθεση του προγράμματός της, η ΝΔ επικρίνει το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν προώθησε με ταχείς ρυθμούς σειρά ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν το μεγάλο κεφάλαιο να κερδοσκοπήσει στον τομέα της ενέργειας. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται συνέχιση της ίδιας πολιτικής, μέχρι την πλήρη απελευθέρωση.

Στις βασικές επικρίσεις περιλαμβάνονται η μη κατάθεση του ενεργειακού σχεδιασμού, ώστε «να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι το μέγεθος και το είδος του επιχειρηματικού αντικειμένου της αγοράς». Η ΝΔ ομολογεί κυνικά ότι ο όποιος ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στη λογική του επιχειρηματικού κέρδους. Απεμπολώντας παντελώς τη συμβολή της ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού, αποβλέπει τον τομέα της ενέργειας αποκλειστικά ως πεδίο συγκέντρωσης κερδών.

Επικρίνει, επίσης, την κυβέρνηση, διότι, αν και «δόθηκαν άδειες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουν οι αδειοδοτηθέντες να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους»! Επρεπε, δηλαδή, κατά τη ΝΔ, οι ιδιώτες να είχαν μεγαλύτερες εγγυήσεις από αυτές που έχει παραχωρήσει το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προβλέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διασφάλιση των συμφερόντων των υποψηφίων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, αφού έχει προβλεφτεί ακόμα και η αγορά της παραγόμενης ενέργειας από το Δημόσιο! Η ΝΔ θα αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε «να διαμορφωθεί αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγούς, χονδρεμπόρους και προμηθευτές...»

Στο πρόγραμμά της η ΝΔ προαναγγέλλει πως θα αναβαθμίσει το ρόλο του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ που θα λειτουργεί (η ΡΑΕ) ανεξάρτητα από την κεντρική διοίκηση και με εκτελεστικές αρμοδιότητες για όλους τους τομείς της ενέργειας. Μάλιστα, θα της μεταφερθεί και η αρμοδιότητα παραχώρησης περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Οι εξαγγελίες της ΝΔ για τον τομέα της ενέργειας, δεν εξέπληξαν κανέναν, αφού στα βασικά σημεία είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Βαθιά αντιλαϊκή και σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, αφού πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση των κερδών ιδιωτών. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και συνολικά του ελληνικού λαού, που με τη συνέχιση της εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής κυριολεκτικά θα χαρατσωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ