Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιμέτωπος με μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών βρίσκεται αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και των «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί στην Παιδεία.

Τη βδομάδα που μας πέρασε, χιλιάδες γονείς και μαθητές του Δημοτικού διαδήλωσαν στη Ρώμη ενάντια στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού (86.000 απολύσεις εκπαιδευτικών και 44.000 απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων), στις περικοπές δαπανών, στο κλείσιμο 2.600 σχολείων και την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα 30 παιδιά. Στους δρόμους, όμως, βρέθηκαν και χιλιάδες φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τις οικονομικές περικοπές που προβλέπει τη συρρίκνωση του διδακτικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και τη θεσμική μετατροπή των κρατικών πανεπιστημίων σε ιδρύματα, με αύξηση των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων.

Μαζικά συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και άλλοι, απαιτώντας αυξήσεις των αποδοχών και των συντάξεων, καθώς και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

Οι προγραμματισμένες για αύριο διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, γονείς και μαθητές, αλλά και οι απεργιακές κινητοποιήσεις δασκάλων στις 30 Οκτώβρη και εργαζομένων στα πανεπιστήμια στις 14 Νοέμβρη δε φτάνει απλά να στραφούν μόνον ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του Μπερλουσκόνι, αλλά σε όλους τους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου.


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ