Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Η πρόσφατη περιοδεία του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης από τη μεριά της Ρωσίας, αλλά και ενίσχυση της παρουσίας της και των εμπορικών της δεσμών στην περιοχή, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η περιοδεία του Μεντβέντεφ ξεκίνησε από το Περού, όπου και συμμετείχε στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Βραζιλία, στη Βενεζουέλα και τέλος στην Κούβα.

Κύριο μέλημα του Ρώσου Προέδρου ήταν η υπογραφή σειράς συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του εμπορίου, ενώ με τη Βενεζουέλα επιτεύχθηκε και συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα. Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στη Βενεζουέλα συνέπεσε και με την άφιξη του στόλου ρωσικών πολεμικών πλοίων για τα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας - Βενεζουέλας που θα αρχίσουν αύριο 1η Δεκέμβρη.

Η Ρωσία επίσης δήλωσε πρόθυμη να φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής των μεγαλύτερων αναδυόμενων χωρών, γνωστή ως BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) τον επόμενο χρόνο. Επίσης, ότι σκέφτεται ακόμα και τη «σύνδεσή» της με την Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική (ALBA) για την «εξάλειψη της ηγεμονίας των ΗΠΑ» και έναν «πολυπολικό κόσμο». Ο ανταγωνισμός είναι φανερό ότι οξύνεται, ζήτημα που απαιτείται να αξιοποιήσουν τα κινήματα στην πάλη τους ενάντια στο διεθνή ιμπεριαλισμό χωρίς αυταπάτες για τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.


Κ.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ