Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μιχαήλ Σαακασβίλι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μαζικές κινητοποιήσεις και εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής με καθημερινές συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς δρόμων αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν την παραίτησή του καθώς ισχυρίζονται πως αυτός ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και για την στρατιωτική ήττα που υπέστη η Γεωργία κατά τον ολιγοήμερο πόλεμο του περασμένου Αυγούστου με τη Ρωσία.

Ο πρωτεργάτης της λεγόμενης «επανάστασης των ρόδων», το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ και της ΕΕ και ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και της «αποκατάστασης» της ... «δημοκρατίας σ' αυτήν την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, δηλώνει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί και πως θα ολοκληρώσει την θητεία του που λήγει το 2013, ωστόσο υποστηρίζει πως είναι «ανοιχτός» στο διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Σαακασβίλι, σπουδαγμένος στις ΗΠΑ και γνωστός αντικομμουνιστής, έχει προωθήσει σημαντικά αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα στη χώρα, ενώ συχνές είναι οι επιχειρήσεις πολιτικών διώξεων, αλλά και αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, παίζει καλά το ρόλο του στην εδραίωση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς η χώρα γειτνιάζει με την Κασπία, όπου υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, αλλά αποτελεί και στρατηγικό σημείο για τις όποιες στρατιωτικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή.


Κ.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ