Κυριακή 24 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει υιοθετήσει τη λύση των δύο κρατών και διακηρύττει ότι η Ιερουσαλήμ θα μείνει η ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ επιμένει στις στρατιωτικές απειλές κατά του Ιράν. Ο αμερικανοθρεμμένος Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, όλα όσα θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τον ακροδεξιό του κυβερνητικό συνασπισμό. Εχει, όμως, προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αραβικού κόσμου και της παλαιστινιακής πλευράς, τη δυσαρέσκεια του Παρισιού και άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ και τη δυσφορία του Λευκού Οίκου.

Η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν χαρακτηρίστηκε από το, γνωστό, εξαιρετικά καλό κλίμα μεταξύ των δύο συμμάχων. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι σαφές ότι υιοθετώντας την τακτική του διαλόγου και της προσέγγισης, τόσο απέναντι στο Παλαιστινιακό όσο και απέναντι στην ευρύτερη περιοχή και στο θέμα - «αγκάθι» του Ιράν, επιδιώκει να βελτιώσει την αμερικανική εικόνα στον αραβικό - μουσουλμανικό κόσμο προκειμένου ν' αναστήσει τη διπλωματική κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, για να προωθήσει υπό ευνοϊκότερους όρους και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Ο Νετανιάχου, σε μια πρώτη φάση τουλάχιστον, δείχνει απρόθυμος να παίξει το ρόλο που του προορίζει ο Ομπάμα. Το κατά πόσο η «διάσταση» τακτικής θα γεφυρωθεί, μένει να φανεί.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ