Κυριακή 2 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Γκόρντον Μπράουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μια φανατισμένη», μια «μισαλλόδοξη» γυναίκα που δηλώνει ψηφοφόρος, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν με τα μικρόφωνα ανοικτά, «μεγάλη γκάφα» κατά τα βρετανικά ΜΜΕ, ενδεχομένως θα κοστίσει τις εκλογές στους Εργατικούς.

Δύσκολο. Οι αγορές και οι εκπρόσωποί τους, όπως το περιοδικό «Εκόνομιστ», δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο Συντηρητικό Κόμμα, οι γνωστοί Τόρις, αν και μέχρι στιγμής η αναμέτρηση κρίνεται αμφίρροπη, καθώς, εξαιτίας του εκλογικού νόμου, ενδεχομένως κανένα κόμμα να μην μπορεί να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Ο λόγος απλός: Η Βρετανία και βασικά η οικονομία της βυθίζεται και τα μέτρα λιτότητας πρέπει να είναι αυστηρά και απόλυτα. Στο σχέδιο υπάρχει απόλυτη συμφωνία εκ μέρους των τριών βασικών κομμάτων, των Συντηρητικών, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και, φυσικά, των Εργατικών, που διεκδικούν την ψήφο των Βρετανών. Σε εκείνο που διαφωνούν είναι το πότε θα γίνει η ευρύτερη, αγριότερη και αμεσότερη επιδρομή στις κοινωνικές δαπάνες και τα εισοδήματα και από αυτήν των κυβερνήσεων των Συντηρητικών υπό την Μάργκαρετ Θάτσερ στις αρχές της δεκαετίας του '80. Αμεσα όπως ερίζουν οι Συντηρητικοί ή σε βάθος διετίας όπως ερίζουν οι Εργατικοί. Οσο για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τίποτα το νέο δεν κομίζουν, καθώς έχουν δώσει δείγματα γραφής κατά τη διοίκηση του Ισλινγκτον, βόρεια του Λονδίνου, όπου προχώρησαν άμεσα σε περικοπές, περιστολή των κοινωνικών δαπανών και σχεδόν εξάρθρωση του προγράμματος στέγασης.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ