Κυριακή 30 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας ανακοίνωσε την Πέμπτη η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Ισπανίας του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, απαιτώντας ουσιαστικά από το λαό και τους εργαζομένους να πληρώσουν για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Με τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγείται ο λαός σε μεγαλύτερη φτώχεια, μείωση και περιορισμό των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών του, σε μια στιγμή μάλιστα που η ανεργία καλπάζει καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο 20%. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, στα οποία δεν υπολογίζονται όσοι έχουν δουλειά μιας μέρας ή υπάγονται στη μερική απασχόληση.

Ο συνοδοιπόρος στη «σοσιαλιστική» διεθνή του Γιώργου Παπανδρέου Ισπανός πρωθυπουργός - εξυπηρετώντας τα ντόπια και τα ευρωπαϊκά μεγάλα συμφέροντα - ανακοίνωσε πως μειώνει κατά 5% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «παγώνει» τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργεί το επίδομα γεννήσεων των 2.500 ευρώ, προχωρά στην απόλυση 13.000 δημοσίων υπαλλήλων και περικόπτει 1,2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες για τις περιφερειακές κυβερνήσεις κ.ά. Προηγουμένως είχε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, αλλαγή τρόπου υπολογισμού συντάξεων, περικοπές σε συντάξεις χηρείας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσαν απλά πως πιθανά να πάρουν μια απόφαση για να κηρυχθεί ημέρα πανεθνικής απεργίας στις αρχές του Ιούνη, κάτι που εξάλλου απαιτούν και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, κόντρα στη συναινετική στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ