Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το έδαφος για ενεργότερη και αμεσότερη παρέμβαση στην Υεμένη προκειμένου να ελέγχει απόλυτα μια κρίσιμη, ενεργειακά, περιοχή, με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατικής δράσης της αλ Κάιντα» ετοιμάζει η Ουάσιγκτον. Αφορμή; Τα δύο παγιδευμένα πακέτα που εντοπίστηκαν, την περασμένη βδομάδα, σε πτήσεις που προέρχονταν από την Υεμένη και κατευθύνονταν στο Σικάγο. Επισήμως ανακοινώθηκε μόνο το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της οικονομικής βοήθειας για στρατιωτικούς σκοπούς προς την Υεμένη, η οποία δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ανεπισήμως, όμως, διογκώνονται καθημερινά τα σενάρια που θέλουν την αμερικανική ηγεσία να δρομολογεί την ενεργότερη εμπλοκή της CIA στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που διεξάγονται, ήδη, στην αραβική χώρα, μέσα από την υπαγωγή στον έλεγχο της υπηρεσίας όλων των μυστικών μονάδων «κυνηγών - εκτελεστών» που ήδη δρουν εκεί. Με τον τρόπο αυτό, όλες οι επιχειρήσεις εντάσσονται στις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, και έτσι υπερσκελίζεται το εμπόδιο της αναγκαιότητας έγκρισής τους από το Κογκρέσο, της ενημέρωσης της αμερικανικής κοινής γνώμης, αλλά και των αντιρρήσεων της υεμενίτικης ηγεσίας.

Η προοπτική αυτή σαφώς προκαλεί πονοκέφαλο στον, επί χρόνια, Πρόεδρο της Υεμένης. Εχοντας ανέλθει στην εξουσία και διατηρηθεί σε αυτήν με ισλαμιστική ρητορική και με την υποστήριξη ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων (εργαλεία που χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης στον νότο), ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ βρίσκεται να ισορροπεί ανάμεσα στις επιδιώξεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με τον οποίο έχει συμμαχήσει, και στην οργή των πρώην υποστηρικτών του.


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ