Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Συλλογή βραβείων κάνει το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντιλαϊκή πολιτική του προς όφελος τους κεφαλαίου, αλλά και για τη δράση της Τουρκίας ως «γέφυρα» του μουσουλμανικού κόσμου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πριν μερικές μέρες βραβεύτηκε από την Ενωση Αραβικών Τραπεζών, για την προσφορά του στην «ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας», ενώ αυτή τη βδομάδα μεταβαίνει στη Λιβύη για να παραλάβει το βραβείο «Καντάφι», για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βραβεύσεις που μόνο προκλητικές και υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν αν ανατρέξει κανείς στο «έργο» των κυβερνήσεων Ερντογάν.

Η «οικονομική ανάκαμψη» της τουρκικής οικονομίας, που τείνει να χαρακτηριστεί το νέο «θαύμα», βασίστηκε σε μία σειρά αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, σκληρών μεταρρυθμίσεων, σωρείας ιδιωτικοποιήσεων και προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις, που οδήγησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων - ακόμα και για τα δεδομένα της Τουρκίας - αύξηση του κόστους διαβίωσης, πολλαπλασιασμό των ανέργων και νέους νόμους ενάντια σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, προκειμένου να τρομοκρατήσουν το λαό, ενώ δεν έχει σταματήσει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ρ. Ερντογάν επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής του μουσουλμανικού κόσμου απέναντι στο Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στο πλοιάριο προς τη Γάζα, στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της θέσης της Τουρκίας στην περιοχή της «Ευρείας Μέσης Ανατολής», ως περιφερειακού παίκτη, ενώ καλλιεργεί και το προφίλ της ενεργειακής δύναμης και όλα αυτά σε βάρος του τουρκικού λαού, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στη ανασφάλεια και την φτώχεια.


Α.Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ