Κυριακή 8 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Το ζήτημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» έχει κατά καιρούς προκαλέσει διαφωνίες, αντιρρήσεις, αλλά και συγκλίσεις ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ρωσία και τον σημερινό Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς η τελευταία διεκδικεί σημαντική θέση σ' αυτήν, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Μάλιστα, στον πρόσφατο νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2-5 Μάη, κυριάρχησε το ζήτημα της «ασπίδας», ενώ αποτέλεσε επίσης βάση για τη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη γαλλική πόλη Ντοβίλ στα τέλη του Μάη, καθώς και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας, που προβλέπεται να γίνει στις 9 Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Τις ίδιες μέρες, η Ουάσιγκτον και το Βουκουρέστι κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στη ρουμανική στρατιωτική βάση «Ντεβέσελου» στην επαρχία Ολτ, όπου θα υπηρετούν 200 έως και 500 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η Ρωσία, εμμένοντας στη θέση της για δημιουργία κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, βρίσκεται στη διαδικασία παρουσίασης νέων προτάσεων, καθώς το ΝΑΤΟ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν δύο ανεξάρτητα συστήματα που θα ανταλλάσσουν πληροφορίες. Ανάμεσα στα άλλα, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει την «κατασκευή» ενός μέρους του «σκελετού» της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής «ομπρέλας» και, συγκεκριμένα, τη δημιουργία προκάλυψης από πιθανή απειλή για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης για τις λεκάνες της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής και της θάλασσας Μπάρεντς.

Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, μια συμφωνία μπορεί να προκύψει, εφόσον φυσικά υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα ανταλλάγματα...


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ