Κυριακή 19 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Βλαντ Φιλάτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρόσφατα, τη Δευτέρα 13 Ιούνη, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Βλαντ Φιλάτ, συμμετείχε σε αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις για τα «θύματα του σταλινισμού» που διοργανώθηκαν στην πρωτεύουσα Κισινιόφ, ισχυριζόμενος πως οι μαζικές εκτοπίσεις από τη Βεσαραβία που έγιναν τον Ιούνη του 1941 είχαν στόχο «την εξόντωση των Μολδαβών». Ακόμα, ισχυρίστηκε πως «ήταν μέρος του μπολσεβίκικου σχεδίου για τον έλεγχο της εξουσίας».

Τότε, η σοβιετική εξουσία, διαισθανόμενη ότι επίκειται η χιτλερική επίθεση, επεδίωξε να προφυλαχθεί από ανθρώπους που ζούσαν σε παραμεθόριες περιοχές και θεωρούσε ότι μπορεί να περάσουν με το μέρος των ναζί και για το λόγο αυτό τους μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σημερινές αρχές της Μολδαβίας επιδεικνύουν το αντικομμουνιστικό τους μένος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει ακόμη και στη βράβευση εκείνων που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για νέο «επεισόδιο» στην εντεινόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία, που έχει στόχο την παραχάραξη της Ιστορίας και το ξαναγράψιμό της, όπως την επιδιώκουν οι κυρίαρχες αντιδραστικές δυνάμεις με στόχο να αμαυρώσουν τη σοσιαλιστική περίοδο διακυβέρνησης και οι νέες γενιές να μη μάθουν και να μη διδαχτούν από την προηγούμενη ιστορική εμπειρία και, κυρίως, να μην κάνουν ούτε σκέψη για τη νέα σοσιαλιστική προοπτική, που φοβούνται οι αστοί, ιδιαίτερα τώρα που η βαθιά κρίση δείχνει τα αδιέξοδα και τα όρια του καπιταλισμού.


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ