Κυριακή 8 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μουχαμάντ Μούρσι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Μουχάμαντ Μούρσι, ορκίστηκε στις αρχές της βδομάδας και ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, πλήρως ελεγχόμενου από το στρατό, που, μετά την εκδίωξη του Χόσνι Μουμπάρακ, έχει το πάνω χέρι, εκφράζοντας συγκεκριμένα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης.

Ο Μούρσι, που είναι καθηγητής Μηχανικής, σπουδαγμένος στις ΗΠΑ (δύο παιδιά του έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα) εμφανίζεται ως «πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων», που θα συμβάλει για να ξεπεραστούν τα λαϊκά προβλήματα. Δηλώνει, επίσης, ότι «στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του», αλλά ότι «θα σεβαστεί ταυτόχρονα και την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ». Παράλληλα, τονίζει ότι θα τερματίσει την «εξάρτηση της Αιγύπτου από τις ΗΠΑ και θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα του».

Το σίγουρο είναι ότι ο νέος διαχειριστής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Αιγύπτου συμφωνεί ως προς τη βασική κατεύθυνση των οικονομικών επιλογών και με το στρατό: Να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω απελευθέρωση της οικονομίας, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, η λεγόμενη «αραβική άνοιξη», στη Βόρεια Αφρική με την ανατροπή αντιλαϊκών καθεστώτων, αποδεικνύεται ότι ήταν μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να αντιστοιχηθεί στις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.


Δ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ