Κυριακή 21 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Λουσιάνο Μαρίν Αράγκο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Λουσιάνο Μαρίν Αράγκο ή Ιβάν Μάρκες όπως είναι το όνομά του στο αντάρτικο, είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) που εκπροσωπεί την οργάνωση στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας που ξεκίνησαν την Πέμπτη στο Οσλο της Νορβηγίας και θα συνεχιστούν από τις 5 Νοέμβρη στην Αβάνα της Κούβας. Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια των ανταρτών, που για σχεδόν 50 χρόνια αντιπαλεύουν την κρατική καταστολή και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η ατζέντα που έχει καταληχθεί περιέχει τους εξής άξονες: την αγροτική ανάπτυξη και την αναδιανομή της γης, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που βρίσκονται υπό συνεχείς διώξεις από το κράτος, το κεφάλαιο και τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς του, τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και την ένταξή τους στην πολιτική ζωή, εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του ναρκεμπορίου και την αποκατάσταση των θυμάτων των συγκρούσεων. Ο εκπρόσωπος των ανταρτών υπογράμμισε ότι για να υπάρξει ειρήνη πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα προβλήματα του λαού, να σταματήσει η καταλήστευση του πλούτου της χώρας από τις πολυεθνικές και τόνισε: «επιζητούμε ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη στην Κολομβία και δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα».

Η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου κυβέρνησης και ανταρτών έδειξε ότι το εγχείρημα των διαπραγματεύσεων δε θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η πλουτοκρατία της Κολομβίας δε φαίνεται διαθετειμένη να υποχωρήσει.


Δ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ