Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Γιάνεζ Γιάνσα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο 54χρονος Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα ανέβηκε για δεύτερη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο τον περασμένο Φλεβάρη εκφράζοντας τις άγριες διαθέσεις της αστικής τάξης σε βάρος του λαού του. Για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση με λιγότερες απώλειες για τους κεφαλαιοκράτες, εξαπέλυσε μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων βάζοντας μαχαίρι σε μισθούς, επιδόματα, κράτος κοινωνικής πρόνοιας, εργατικά δικαιώματα. Οι μόνες αυξήσεις που έκανε ήταν... στο όριο συνταξιοδότησης που ανέβηκε στα 65 χρόνια, για άνδρες και γυναίκες.

Ομως - όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της καπιταλιστικής Ευρώπης - η άγρια λιτότητα για το σλοβενικό λαό επιδείνωσε την κατάσταση αυξάνοντας την ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια και την οργή. Εντούτοις, όποιος «σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες». Και οι «θύελλες» στην περίπτωση του Γιάνεζ, είναι οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες σε διάφορες πόλεις της Σλοβενίας, αρχής γενομένης από το Μάριμπορ, εξαιτίας της σκανδαλώδους διακυβέρνησης της πόλης από τον αστό δήμαρχό της.

Μπροστά στις εντεινόμενες διαδηλώσεις ο Γιάνεζ το μόνο «επιχείρημα» που αντέταξε ήταν ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις θα «φοβίσουν» και θα διώξουν τους «ξένους επενδυτές», όπως τάχα συνέβη στην Ελλάδα. Τίποτε πιο ψεύτικο αφού οι επενδύσεις απαιτούν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, και ο λόγος που δεν γίνονται είναι γιατί οι κεφαλαιοκράτες δεν βλέπουν λόγω της κρίσης να έχουν τα κέρδη που θέλουν, γι' αυτό κρατάνε το συσσωρευμένο κεφάλαιο τους ανενεργό.


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ