Κυριακή 22 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τζον Χάουαρντ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εσωτερικές αντιπαραθέσεις ένεκα επικείμενων γενικών εκλογών αβέβαιης έκβασης; Η ένταση των ιμπεριαλιστικών κινήσεων που έχει ξεκινήσει η Αυστραλία τα τελευταία τρία χρόνια; Το «μετέωρο» (ρητορικώς...) ερώτημα τέθηκε προχτές όταν η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ έθεσε αίφνης ...ζήτημα «σινοαμερικανικού» πολέμου. Πώς; Διακηρύσσοντας ότι σε περίπτωση αμερικανο-σινικής σύρραξης, με αφορμή την κήρυξη ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, η Αυστραλία μπορεί και να μη μείνει απόλυτα πιστή στις σύμμαχες ΗΠΑ!

«Εχουμε συμφέροντα στην Ασία. Εχουμε μία ξεχωριστή, ισχυρή, αναπτυσσόμενη σχέση με την Κίνα και δεν είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας να ξεσπάσει μια σύρραξη μεταξύ Κίνας και Αμερικής», εξηγούσε αργότερα ο Χάουαρντ, προσπαθώντας να «καλύψει» τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του που ξεκίνησε το θέμα. Και ας προκάλεσε εκνευρισμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θύμισε την (απ' το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου) συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής Ουάσιγκτον - Καμπέρα.

Ομως, κανείς δε θα πρέπει να ερμηνεύσει μόνον σαν «προεκλογική» την «αδόκιμη» (για τις αμερικανο-αυστραλιανές σχέσεις) δήλωση ανεξαρτησίας της κυβέρνησης Χάουαρντ. Κυρίως, επειδή αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις του ισχυρού μεγάλου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο αγνοεί και τη διπλωματική, και τη «συμμαχική» διάλεκτο. Γι' αυτό και η ζυγαριά του «ζητήματος», που τέθηκε προ ημερών στην Καμπέρα, κλίνει προς τη μεριά έντασης των ιμπεριαλιστικών διεκδικήσεων...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ