Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλαν Γκρίνσπαν

Γρηγοριάδης Κώστας

Η δίκη των δύο κορυφαίων διοικητικών στελεχών της «Ενρον», των Κένεθ Λέι και Τζέφρεϊ Σκίλινγκ, για απάτη και συνωμοσία με στόχο την απάτη, άρχισε μόλις μια ημέρα (στις 31 Γενάρη) πριν ο Αλαν Γκρίνσπαν αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ.

Ο Γκρίνσπαν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, θεωρείται υπεύθυνος για τη δημιουργία των οικονομικών συνθηκών που κατέστησαν δυνατή την ωμή λεηλασία, το πλιάτσικο που έγινε συνώνυμο με την «Ενρον». Παρότι για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό του, ο Γκρίνσπαν έλαβε το Βραβείο «Ενρον» για την «Προσφορά του στη Δημόσια Ζωή» το 2001.

Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσε ο Γκρίνσπαν στα 19 χρόνια της θητείας του στη Fed καθορίστηκε λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αντιμετωπίζοντας το «κραχ» των «αγορών», τον Οκτώβρη του 1987, όταν ο δείκτης «Ντάου» έχασε το 22,6% της αξίας του σε μια και μόνο ημέρα, ο Γκρίνσπαν άνοιξε τους οικονομικούς κρουνούς... Συνολικά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διοχέτευσε 17 δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπεζικό σύστημα, ποσό μεγαλύτερο του 25% των αποθεματικών των τραπεζών και ίσο με το 7% του εθνικού αποθεματικού των ΗΠΑ.

Μπορεί από διαφόρους να χαρακτηρίστηκε «μάγος» ή «μαέστρος», εντούτοις με την αποχώρησή του το κεφάλαιο, το οποίο από όλα τα πόστα υπηρέτησε, δείχνει περισσότερο αχαλίνωτο. Και οι ανισορροπίες απειλούν ακόμη και το ίδιο το «σύστημα»...


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ