Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ντανιέλ Ορτέγκα

Ο ηγέτης των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, είναι «επονείδιστο πρόσωπο από το πολιτικό παρελθόν», για τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, και χωρίς καμία αιδώ, κάλεσε το λαό της Νικαράγουας να τον καταψηφίσει.

Η ωμή αυτή επέμβαση στα εσωτερικά της Νικαράγουας δεν είναι καινοφανής για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλλον καλύτερα είναι προσφιλής. Εξάλλου το πρόσφατο παρελθόν βρίθει από παραδείγματα, όπως οι Κόντρας, ο αποκλεισμός και τα άλλα συμπαρομαρτούντα στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης των Σαντινίστας.

Πάντως η αγωνία του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι έκδηλη σ' αυτές τις εσπευσμένες δηλώσεις καθώς οι εκλογές στη Νικαράγουα απέχουν πολλούς μήνες αφού είναι προγραμματισμένες για τις 27 Νοέμβρη του 2006.

Αγωνία όμως που δεν μπορεί να κρυφτεί καθώς, στις γειτονικές της Νικαράγουας, χώρες, η κοινωνική αναταραχή είναι έκδηλη με τις λαϊκές κινητοποιήσεις στη Γουατεμάλα αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου νικητής ήταν το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί. Αγωνία που κορυφώνεται συνεχώς εξαιτίας της νέας πορείας πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της τάσης απεξάρτησής τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ενισχύεται.

Αγωνία που θα κορυφωθεί και στην περίπτωση της Νικαράγουας καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επέμβαση των ΗΠΑ θα γίνει μπούμεραγκ τελικά και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ηγέτης των Σαντινίστας, στην κούρσα του για την προεδρία.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ