Κυριακή 4 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μανουχέρ Μοτακί

Σε νέα φάση, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται το «παζάρι» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία συμφώνησαν, την Πέμπτη, στο «πακέτο» κινήτρων που απεργάστηκε η ΕΕ προς το Ιράν ως δέλεαρ για να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Μεταξύ άλλων οικονομικών ανταλλαγμάτων, του προσφέρουν έτοιμη τεχνολογία για ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, η πυρηνική ενεργειακή πολιτική της Τεχεράνης εξαρτάται άμεσα από τα «καρότα» των Ευρωπαίων.

Προς το παρόν, η ιρανική ηγεσία (και ο εικονιζόμενος υπουργός Εξωτερικών) διατείνεται ότι δε θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό, αλλά δηλώνει έτοιμη για «άνευ όρων διαβουλεύσεις σε βάθος». Ετοιμες για απευθείας διαβουλεύσεις με το Ιράν (υπό τον όρο του τερματισμού του εμπλουτισμού) δηλώνουν οι ΗΠΑ σε έναν τακτικό ελιγμό. Αυτός μάλλον σκοπεύει στο να επανέλθουν στην πρωτοκαθεδρία της «διπλωματίας», που φαινόταν να περνά στα χέρια της ΕΕ (που φυσικά θα διαπραγματευόταν για τα δικά της συμφέροντα και των διαφόρων δυνάμεών της χωριστά στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων).

Ταυτόχρονα, η «προθυμία» των ΗΠΑ ήταν ένα «αντάλλαγμα» προς Ρωσία - Κίνα, προκειμένου να υπαναχωρήσουν από την άρνηση υιοθέτησης πρόβλεψης οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σε περίπτωση μη αποδοχής του «πακέτου». Προς το παρόν, πάντως, όλα μοιάζουν να παραμένουν ρευστά, αφού Κίνα - Ρωσία υποστηρίζουν ότι στο «πακέτο» δεν εμπεριέχεται πρόβλεψη αυτόματης επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Γενική εκτίμηση είναι ότι αναμένονται αρκετοί ακόμη «γύροι» αντιπαράθεσης.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ