Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Περβέζ Μουσάραφ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θα γονατίζατε αν το Πακιστάν δε συνεργαζόταν μαζί σας. Αν δεν ήμασταν μαζί σας, δε θα μπορούσατε να διαχειριστείτε τίποτε... κι αν η ISI (Μυστική Υπηρεσία) δεν είναι μαζί σας, θα αποτύχετε».

«Ποιο πράγμα δίνει σε οποιονδήποτε το δικαίωμα να μας καλεί να διαλύσουμε την ISI, που ήταν το κύριο όργανο στην προσπάθεια να νικηθεί η Σοβιετική Ενωση;».

«Η ISI είναι μια πειθαρχημένη δύναμη. Επί 27 χρόνια κάνει αυτό που της λέει η κυβέρνηση. Κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο για λογαριασμό του κόσμου όλου. Δε θα ήταν ποτέ δυνατό να τσακιστεί η ραχοκοκαλιά της αλ Κάιντα αν η ISI δεν έκανε τόσο θαυμάσια δουλιά».

Οι τρεις αυτές δηλώσεις του εικονιζόμενου στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ - που παρεμπιπτόντως, την εβδομάδα που πέρασε συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το πραξικόπημα με το οποίο κατέλαβε την εξουσία και αυτοαναγορεύτηκε «πρόεδρος» - είναι από συνεντεύξεις του στο BBC, στον «Ιντιπέντεντ» και στους «Τάιμς» του Λονδίνου, αντίστοιχα. Και δείχνουν δύο πράγματα: Πρώτον, εκνευρισμό. Ο δικτάτορας προσπαθεί να πείσει για τις υπηρεσίες του τις ΗΠΑ, που τον πιέζει για το άλυτο πρόβλημα στο Αφγανιστάν. Επίσης σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Στη Γραμμή του Πυρός» ομολογεί: «Δημιουργήσαμε τους μουτζαχεντίν, τους πυρώσαμε με θρησκευτικό ζηλωτισμό, τους οπλίσαμε, τους ταΐσαμε, και τους στείλαμε στον τζιχάντ εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης», και συμπληρώνει «εμείς - οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία - δημιουργήσαμε τον δικό μας Φρανκεστάιν». Και δεύτερον, οι δηλώσεις δείχνουν φόβο: Ο στρατηγός κινδυνεύει να έχει το άδοξο τέλος άλλων δικτατόρων που νόμιζαν ότι θα ήταν αιώνια απαραίτητοι στα αφεντικά τους.


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ