Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μεχμέτ Αγάρ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο εικονιζόμενος ηγέτης του «κεντροδεξιού» Κόμματος του Ορθού Δρόμου (DYP, εκτός Βουλής), πρώην αξιωματούχος των Σωμάτων Ασφαλείας και υπουργός Εσωτερικών επί Τανσού Τσιλέρ, που είχε γίνει διεθνώς γνωστός το 1997, όταν αποκαλύφθηκε ότι συνδεόταν άρρηκτα με το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, έκανε εκπληκτικές δηλώσεις αυτή τη βδομάδα. Ο Μεχμέτ Αγάρ είπε ότι αν ο ίδιος αναλάμβανε πρωθυπουργός οι στρατηγοί «θα σώπαιναν» και πρόσθεσε ότι πρέπει να καλλιεργηθεί το έδαφος, ώστε οι Κούρδοι να κατέβουν από τα βουνά όπου μάχονται εναντίον του τουρκικού στρατού και να τους επιτραπεί «να ασκήσουν πολιτική».

Από τον άνθρωπο, που, όταν είχε αναδειχτεί στην ηγεσία του DYP, το 2002, είχε δηλώσει στομφωδώς πως «η ψυχή του λαού μας βρίσκεται στο "βαθύ κράτος"», από τον πολιτικό που διατηρεί σε περίοπτη θέση στο κόμμα του τον παρακρατικό δολοφόνο Σεντάτ Μπουτσάκ, από τον παράγοντα που αποτελούσε το συνεκτικό κρίκο ανάμεσα στις ακροδεξιές παρακρατικές συμμορίες και το κράτος, οι δηλώσεις αυτές θα έπρεπε να προκαλέσουν θυμηδία, αλλά τίποτε τέτοιο δε συνέβη. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι θυμούνται καλά ότι το 2002 ο Αντνάν Κεσκίν της εφημερίδας Ραντικάλ είχε λάβει ένα τηλεφώνημα από τον Αγάρ, που του είπε με μειλίχιο ύφος πως καλά θα έκανε να σκέπτεται δυο φορές τι γράφει, διότι οι «φίλοι» του στο παρακράτος μπορεί να μην αντιδράσουν ιδιαίτερα ήρεμα.

Πρόκειται απλώς για ένα λαϊκίστικο κόλπο, ώστε το DYP να προσεταιριστεί την κουρδική ψήφο (16 εκατομμύρια ψηφοφόροι δεν είναι και πολύ αμελητέα ποσότητα), ή, μήπως, ο Αγάρ ξέρει κάτι που αγνοούν οι υπόλοιποι;


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ