Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ντέιβιντ Πετρέους

Ολα τα βλέμματα, στις ΗΠΑ, είναι στραμμένα πάνω σε δύο πρόσωπα: Τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, και τον Αμερικανό πρέσβη στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ. Οι δύο άνδρες, μεταξύ 10-12 Σεπτέμβρη, θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσουν την έκθεσή τους για την κατάσταση στο Ιράκ, καθώς και για να γνωμοδοτήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι ενώπιον του Κογκρέσου.

Οι εκθέσεις διαφόρων επιτροπών, μέχρι στιγμής, έχουν αποδειχθεί κόλαφος, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, για τις επιλογές και την τακτική Μπους. Στην πλειοψηφία τους, εκτιμούν ότι η πρόοδος στον τομέα ασφάλειας είναι ελάχιστη και τα αντίστοιχα βήματα στην πολιτική σκηνή μηδενικά.

Ο Πετρέους, πάντως, μέχρι στιγμής, φέρεται αποφασισμένος να «καλύψει τα νώτα» του πολιτικού προϊσταμένου του, Προέδρου Μπους. Διαρρέει ότι δε θα δώσει «πλασματική εικόνα» για την κατάσταση, αλλά θα υπερασπιστεί «τη στρατηγική της ενίσχυσης των στρατευμάτων, γιατί γίνονται βήματα προόδου και πρέπει να διαφυλαχτούν». Ο Πετρέους αναμένεται να προτείνει επανεξέταση του θέματος της αποχώρησης μετά τις αρχές του 2008 με κριτήριο «τη διαμορφωθείσα τότε κατάσταση».

Εκτιμάται, επίσης, ότι θα υπεραμυνθεί των επιλογών Μπους, υιοθετώντας τη θέση ότι «δεν μπορεί οι πολιτικοί από το Κογκρέσο να κρίνουν μια κατάσταση που ζουν καλύτερα όσοι βρίσκονται επί τόπου». Η θέση Πετρέους, βέβαια, δε φαίνεται να ταυτίζεται με την επιθυμία ολοένα και περισσότερων Αμερικανών πολιτών, αφού ένας στους 4 θέλει άμεση ολική αποχώρηση και πολλοί άλλοι σταδιακή.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ