Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αμπντουλάχ Γκιουλ

Με τη στήριξη της ΕΕ και χρηματοοικονομικών κύκλων, εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εκλογή Γκιουλ στον προεδρικό θώκο σηματοδότησε την άνοδο στην εξουσία ενός αστικού κόμματος με «ισλαμικό» περίβλημα, που με την υποστήριξη της ΕΕ, των βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών κύκλων και την ανοχή των ΗΠΑ ήρθε να ανατρέψει τόσο στην προεδρία, όσο και στην κυβέρνηση, την εξουσία μίας ελίτ με κοσμικό προσωπείο, δικαστικών και στρατιωτικών, ως μία πιο «βολική λύση» στο διαπραγματευτικό πεδίο, αναφορικά με τα οικονομικά - ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Δύσης. Στο πλευρό του νέου καθεστώτος και οι ΗΠΑ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, να επισκέπτεται την Τουρκία για «στρατηγικά θέματα»...

Η επίσημη πρώτη του Α. Γκιουλ, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, επελέγη να γίνει στα κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολουθούμενη από δηλώσεις περί «δύο κρατών και δύο λαών», έκανε σαφή την απόλυτη στήριξη στο ψευδοκράτος και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που ακολουθεί γραμμή ΑΚΡ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, η εκλογή Γκιουλ σταθεροποίησε πολιτικά την Τουρκία, δίνοντας τέλος στην «αβεβαιότητα» και καθιστώντας την έτοιμη να προχωρήσει σε νέες, αποφασιστικότερες και πιο ...αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.


Α. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ