Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εβο Μοράλες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη Βολιβία ο Πρόεδρος της χώρας, Εβο Μοράλες, όλο και πιο συχνά βρίσκεται αντιμέτωπος με την αντίδραση. Κυρίως γιατί στην πολύ φτωχή, αλλά πλούσια σε φυσικό πλούτο χώρα, που κυριαρχεί το ινδιάνικο στοιχείο, από όπου προέρχεται και ο αϊμάρα Πρόεδρος, η αστική τάξη βλέπει να χάνει προνόμιά της. Ειδικά, δε θέλουν την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και τα κοινωνικά προγράμματα στην Παιδεία και την Υγεία, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη σοσιαλιστική Κούβα και έχουν βοηθήσει εκατομμύρια φτωχούς λαϊκούς ανθρώπους.

Με αιχμή του δόρατος τους κυβερνήτες και δημάρχους της λεγόμενης ημισελήνου, επαρχιών πλούσιων στα ανατολικά της χώρας, στο τόξο της Σάντα Κρους, η αντίδραση ετοιμάζει τα αποσταθεροποιητικά της σχέδια. Με κάλεσμα σε «αντίσταση των πολιτών», βίαιες ενέργειες, απεργίες πείνας, αλλά και ...φροντιστήρια στις ΗΠΑ. Θέλουν να ανακόψουν τη διαδικασία ψήφισης νέου Συντάγματος, που η Συντακτική Συνέλευση (την οποία τα αστικά κόμματα μποϊκοτάρουν) ολοκληρώνει την άλλη βδομάδα.

Τελευταία κίνηση τακτικής του Βολιβιανού Προέδρου, η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, όπου ο λαός θα επιβεβαιώσει ή όχι την εμπιστοσύνη του στον ίδιο και το πρόγραμμα αλλαγών που προωθεί, αλλά και στους τοπικούς άρχοντες που αντιτίθενται στις αλλαγές. Μέχρι στιγμής, κάποιοι δήμαρχοι έχουν δεχτεί την πρόσκληση, αλλά υπάρχουν και φωνές της αντίδρασης που βάζουν όρο να σταματήσει τις εργασίες της η Συντακτική Συνέλευση. Μένει να φανεί αν το ρίσκο που παίρνει ο Μοράλες θα του βγει.


Δ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ