Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εβο Μοράλες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» βρίσκεται αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες και κυρίως η ακεραιότητα της χώρας. Ο κίνδυνος της απόσχισης ή ακόμη και του εμφυλίου πολέμου ελλοχεύει εξαιτίας της απόφασης των δημάρχων πέντε περιφερειών της χώρας, του Μπένι, του Πάντο, της Ταρίχα, της Κοτσαμπάμα και της Σάντα Κρους - του οικονομικού κέντρου της χώρας, φυσικά σφηγκοφωλιά της ολιγαρχίας - να προχωρήσουν στη διενέργεια των δημοψηφισμάτων αυτονομίας, αρχής γενομένης στις 4 Μάη.

Πρόκειται για την κορύφωση του σχεδίου ανατροπής με στόχο να τερματιστεί η διαδικασία αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες. Ενα σχέδιο που έχει καταρτιστεί πολύ καιρό πριν οι δήμαρχοι επισκεφτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για να λάβουν και το «επίσημο χρίσμα», αλλά και το «πράσινο φως» να φτάσουν ως τα άκρα, που ενδέχεται να ρίξουν τη Βολιβία στην πιο επικίνδυνη περιπέτεια της σύγχρονης ιστορίας της με τη μετατροπή του Νότου σε... Κόσσοβο. Εξ ου και η αδιαλλαξία τους έναντι της κυβέρνησης, της Καθολικής Εκκλησίας, υψηλότατων αξιωματούχων του ΟΗΕ ή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ομως το μεγαλύτερο όπλο, το λαό, τον έχει στο πλευρό του ο πρόεδρος Μοράλες. Εκατοντάδες λαϊκές οργανώσεις συνέστησαν Αντιφασιστική Συμμαχία για την υπεράσπιση της διαδικασίας των αλλαγών, ενώ δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για ένοπλη σύγκρουση, εάν χρειαστεί.


Χρ. Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ