Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το σχέδιο «Μανχάταν»...

«Ε, Τσάρλι, τραβήξου από τον ήλιο./ Σήμερα έπεσε η Ατομική... Σήμερα στα λιμάνια,/ οι σωματέμποροι κι οι πορτοφολάδες/ μπορούν να περηφανεύονται/ που δεν έγιναν Εφευρέτες.../ Σήμερα, θα μπορούσε να λέει/ την προσευχή της μια πόρνη: «Θεέ μου σ' ευχαριστώ που δε γέννησα...». («Ναγκασάκι», Φώτης Αγγουλές)

Μνήμη Χιροσίμα 6 Αυγούστου 1945. Πριν από 63 χρόνια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν και το επιτελείο του εφάρμοζαν, το πολιτικοστρατιωτικό δόγμα: «Την άνευ όρων συνθηκολόγηση». Εριχναν την πρώτη ατομική βόμβα πάνω στην αμέριμνη, πολυάνθρωπη Χιροσίμα. Ηταν πείραμα σε ανθρώπους. Οπως τότε, μ' άλλα στρατιωτικά μέσα, στον Γ' Καρχηδονικό πόλεμο, η Ρώμη ζητούσε από την Καρχηδόνα να παραδοθεί άνευ όρων αν ήθελε ν' αποφύγει την εξολόθρευση. Η άρνηση των Καρχηδονίων, έγινε αφορμή μιας άγριας αιματηρής εκστρατείας. Τέλειωσε με την ολοσχερή καταστροφή της Καρχηδόνας το 146 π.Χ. Ο πρόεδρος Τρούμαν έλεγε: «Ο βομβαρδισμός των Χιροσίμα - Ναγκασάκι ήταν το μεγαλύτερο γεγονός στην Ιστορία»!!!

Ο πόλεμος στην Ευρώπη, στην Αφρική είχε τελειώσει. Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν είχε αισθανθεί τόσες φρικαλεότητες. Ανάμεσα σε Αύγουστο 1914 και Μάη 1945, 70 εκατ. άνθρωποι χάθηκαν σε πολέμους, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, από βασανιστήρια, λοιμούς... Οι ιμπεριαλιστές Αμερικανοί έδειχναν τη βαρβαρότητά τους. Η μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή στην ιστορία της Γης τέλειωνε με το πιο ομαδικό - αποτρόπαιο έγκλημα. Με την ακαριαία εξαφάνιση των γιαπωνέζικων πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Εφαρμόζοντας οι στρατοκράτες της Αμερικής το σχέδιο «Μανχάταν» πάνω στην πυρπολημένη Χιροσίμα, με το θάνατο, την ξαφνική εξαέρωση των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αποτύπωναν την ανείπωτη φρίκη.

Ο φρικαλέος Μανδραγόρας της Χιροσίμα έγινε το παγκόσμιο σύμβολο κατά του ιμπεριαλισμού, του πολέμου. Το πυρηνικό μανιτάρι έγινε σύμβολο πανανθρώπινο της Ειρήνης: «Το ακριβό κοίταγμά σας/ έγινε στάχτη στη Χιροσίμα, φίλε Οπενχάιμερ! Δεν υπάρχει μια σπίθα χώμα/ στην ακριβή πεδιάδα/ παλάμη σας;». Από τότε δισεκατομμύρια άνθρωποι του πλανήτη κινητοποιούνται ενάντια στον ατομικό όλεθρο. Οι συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες των απλών ανθρώπων καταδικάζουν αυτό το γεγονός. Είναι οι φωνές όλων των λαών, φιλειρηνικών κινημάτων, της νεολαίας, υπέρ του αφοπλισμού. Μπορούμε να αντιπαρατεθούμε στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Μπορούμε να βοηθήσουμε για να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα. Να φτάσουμε στη βεβαιότητα που θα έδινε τη δυνατότητα στο «Χόμο - Σάπιενς», να επιβιώσει της πυρηνικής ηλικίας του. Αυτοί οι επηρμένοι ιμπεριαλιστές, που έστειλαν τότε «μήνυμα» στους κατοίκους της στάχτης. Κρατούν στα χέρια τους, νέα όπλα μαζικής καταστροφής...

Η Ουάσιγκτον ενισχύει τα οπλοστάσια. Απειλεί λαούς με εξαφάνιση, στο όνομα των γεωπολιτικών συμφερόντων (Ιράν, Β. Κορέα, Βαλκάνια). Σχεδιάζουν, εφαρμόζουν με τη νέα τάξη του αίματος, τη «Νέα Χιροσίμα». Ο θάνατος πλανιέται παντού. Απειλείται η ζωή, η χλωρίδα, το περιβάλλον. Χρέος μας είναι η επαγρύπνηση. Είναι χρέος μας προς την Ιστορία να ανατρέψουμε τον ιμπεριαλισμό όπου Γης.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ