Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στην έκθεση φωτογραφίας

Μια οργανωμένη εκδρομή σε έναν πανέμορφο χώρο - κατάλληλα διαμορφωμένο - και μια θαυμάσια πρωτοβουλία. Ενα θαυμάσιο αντικείμενο παρατήρησης, σπουδής και μελέτης, ένα απόσταγμα γνώσεων και εμπειρίας, είναι ο καλύτερος και πιο εποικοδομητικός τρόπος για ένα νέο αγωνιστή να πληροφορηθεί και να μάθει και για ένα γεροντότερο να θυμηθεί - μέσω μιας έκθεσης - τις ρίζες, τις αρχές, τις αξίες, τη θεωρία και την πράξη, τους αγώνες, την ιδεολογία και γενικά την Ιστορία του Κόμματος και του Παγκόσμιου Εργατικού Κινήματος.

Μια συλλογική πρόσβαση σ' αυτήν είναι ένα μάθημα συντροφικότητας, περισυλλογής και περηφάνιας. Αλλά και κατά μόνας το κέρδος είναι μεγάλο.

Βλέπεις, βλέπεις και δε χορταίνεις κι ύστερα πάλι βλέπεις, βλέπεις και πάλι δε χορταίνεις. Μια ανεπανάληπτη τοιχογραφία μεγαλειώδους διαδρομής από τη σπορά και τη γέννηση, μέχρι την άνδρωση και τη θυσία.

Αυτή μπροστά σου είναι η Ιστορία του Κόμματος σε εικόνες, σε αποστάγματα λόγων, σε ρήση, σε ποιήματα.

1.420 Εικόνες. 150 Ιδεολογικοπολιτικά κείμενα, 17 ποιήματα που βλέπει ο επισκέπτης σε 311 επιφάνειες, συναρμολογημένες σε 92 ταμπλό και στις 19 κατασκευές τους. Στις 116 προθήκες έχουνε μπει αυθεντικά αρχεία έντυπου υλικού από τα αρχεία του Κόμματος. Χάρτες, εφημερίδες, προκηρύξεις διάφορες αντιστασιακές εκδόσεις. Με δυο λόγια ένα υλικό σκέτος θησαυρός.

Κι όπως λένε οι Κινέζοι κάθε φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις. Εάν κάνετε την απαιτούμενη πολλαπλασιαστική πράξη, ίσως μπορέσετε να συλλάβετε το μέγεθος όλης αυτής της προσπάθειας. Δεκάδες οι σύντροφοι που μόχθησαν για την επιτυχία της.

Επτά μεγάλες θεματικές ενότητες. Από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του 1848, την Παρισινή Κομμούνα, την Επανάσταση του 1905 - 1907, το θωρηκτό Ποτέμκιν, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες στο Σικάγο, την Πετρούπολη και την Οδησσό. Στα δικά μας. Την απεργία των καπνεργατών στην Καβάλα και στα ορυχεία του Λαυρίου.

Στη μεγαλειώδη μας Εθνική Αντίσταση, στα Δεκεμβριανά, στις φυλακές, στα μπουντρούμια, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και τα ξερονήσια. Το μεγάλο επίτευγμα του ΚΚΕ, ο ΔΣΕ. Και πάντα κοντά στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Με τους κομμουνιστές όλης της Γης. Η σφαγή στο Μάι-Λάι. Η φρίκη και η βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο πρόσωπο του γυμνού κοριτσιού της Κιμ-Πουκ. Στο πλευρό πάντα της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης με πίστη και αυταπάρνηση.

Μεγίστη η προσφορά της Τέχνης και των Γραμμάτων. Τεράστιες προσωπικότητες συμπαραστάθηκαν και μεγέθυναν το όλο κίνημα. Αγωνιστές της Ειρήνης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην πρώτη γραμμή.

Μια θαυμάσια έκθεση, μια πολύ μεγάλη δουλειά που αξίζει να επισκεφθεί και να ξαναεπισκεφθεί κανείς πολλές φορές...!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ