Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα «μικρόβια» της «νόσου» του ΕΣΥ...

Δεν πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, που επισκέπτεται την ερχόμενη βδομάδα τη Θεσσαλία, θα νιώσει την ανάγκη να απολογηθεί δημοσίως για το θάνατο του Καρδιτσιώτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο, μεταφερόμενος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Θεσσαλίας. Μπορεί αυτός ο θάνατος να μην μπορούσε να αποφευχθεί, λόγω της βαρύτητας των τραυμάτων του ασθενούς, αλλά, ούτως ή άλλως, κι αυτό το περιστατικό ανέδειξε τις ελλείψεις στα νοσοκομεία των νομών και την υποκρισία των κυβερνώντων, που ισχυρίζονται ότι με τη βεβιασμένη και πρόχειρη, προς εξυπηρέτηση προεκλογικών κι άλλων σκοπιμοτήτων, λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες παροχής περίθαλψης στην περιοχή.

Πάντως, την ενδεικνυόμενη ευαισθησία για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν επέδειξε η υφυπουργός Υγείας, η οποία - αν είναι αληθή όσα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο - όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο περιστατικό, φέρεται να απάντησε πως «δεν ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις», παραγνωρίζοντας ότι, ως και εκ της θέσεώς της, είναι υποχρεωμένη να ενδιαφέρεται ακόμα και για «μεμονωμένα» περιστατικά, ιδιαίτερα όταν αφορούν στην απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Βεβαίως, ουδείς δικαιούται να μηδενίζει την προσφορά ακόμα κι αυτού του «άρρωστου» ΕΣΥ και, προπάντων, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που εργάζονται σ' αυτό. Κι απ' αυτήν την άποψη, οι γνωστές καταγγελίες του Βλάσση Μπονάτσου, αν δεν είναι απόρροια συναισθηματικών καταστάσεων της στιγμής, λόγω της προσωπικής περιπέτειας της υγείας του κι αν δεν προέρχονται «εκ του πονηρού», είναι, τουλάχιστον, άδικες και, πάντως, υπερβολικές.

Είναι, δε και επιζήμιες, καθότι συνέπεσαν με την, εν εξελίξει, επιχείρηση συκοφάντησης του δημόσιου τομέα της υγείας, η οποία οργανώνεται από παράγοντες που έχουν συμφέρον «να φύγει εντελώς από τη μέση το ΕΣΥ», για να περάσει ο χώρος της υγείας στους ιδιώτες, που θα τη μετατρέψουν, από δημόσιο δωρεάν αγαθό, σε πανάκριβο εμπορικό προϊόν. Μια επιχείρηση, την οποία «πατρονάρει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο νέος υπουργός Υγείας περιμένει τα αποτελέσματά της, για να προχωρήσει τη «νέα» πολιτική «εξυγίανσης» του ΕΣΥ, που οδηγεί στη διάλυσή του.

Ομως, παρ' όλα αυτά, το μέγα πρόβλημα του προβληματικού κι «άρρωστου» ΕΣΥ παραμένει και γι' αυτήν την «αρρώστια» είναι γνωστό ποια «μικρόβια» ευθύνονται. Είναι το «μικρόβιο» της τσιγκουνιάς του κρατικού προϋπολογισμού, που δε διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, σε κτιριακή υποδομή και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το «μικρόβιο» της πλήρους υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης, με την ουσιαστική κατάργηση των Κέντρων Υγείας και την ανυπαρξία προληπτικής ιατρικής. Το «μικρόβιο» της «ηθικής απαξίωσης» των λειτουργών της δημόσιας υγείας - για τούτο ευθύνες, ως ένα βαθμό, φέρουν και οι ίδιοι, αν αναλογιστεί κανείς το αίσχος με τα «φακελάκια».

Το είδος των «μικροβίων», που προκαλούν τη «νόσο» του ΕΣΥ, υποδεικνύει και το είδος των «εμβολίων», που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της «υγείας» του. Αυτό, όμως, που σήμερα επείγει είναι η ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος - με πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας - ικανού να αντιμετωπίσει την κυβερνητική επιχείρηση ξεθεμελιώματος του δημόσιου συστήματος υγείας και παράδοσης των ασθενών στις κερδοσκοπικές διαθέσεις της περιβόητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την οποία έχει εργολαβικώς αναλάβει - δίκην «οδοστρωτήρα - αναμορφωτή» του ΕΣΥ - ο νέος υπουργός Υγείας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ