Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Εθνικός πλούτος»

Σε μια εποχή που προσπαθούν να παρουσιάσουν τους αγώνες των εργαζομένων σα μια εθιμοτυπική διαδικασία, σε μια εποχή που οι «θεωρίες» για συναίνεση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων προβάλλονται σε διάφορες εκδοχές, η Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι «διαλλακτικοί» και «σώφρονες» συνδικαλιστές, ήδη, ετοιμάζουν τους λόγους τους, με μοναδικό στόχο να ισορροπήσουν μεταξύ αυτών που λένε ότι εκπροσωπούν και εκείνων που τελικά στηρίζουν. Ψευτοεπαναστατικές κορόνες, απ' τη μια, και απ' την άλλη προτάσεις για «ψύχραιμες και ρεαλιστικές λύσεις», ώστε να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση.

Αυτοί που υπογράφουν συμβάσεις πείνας με το ένα χέρι και με το άλλο σφίγγουν τα χέρια των εργοδοτών, χαμογελώντας και δηλώνοντας πως προσδοκούν καλή συνεργασία και στο μέλλον, αποκαλύπτονται. Είναι οι ίδιοι που, χρόνια και χρόνια, κάθονται στα τραπέζια των «διαλόγων», για να διαπραγματευτούν το μέγεθος της κλοπής, μιας κλοπής που, πια, φαίνεται πάρα πολύ, σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Είναι οι ίδιοι που θέλουν την Πρωτομαγιά μουσειακή γιορτή, ένα ασπρόμαυρο ενθύμιο παλιών αγώνων. Δεν αποκαλύπτεται μόνο ο συμβιβασμός και το ξεπούλημά τους, αλλά και η διάθεσή τους να είναι αρεστοί και βολικοί στους «κοινωνικούς τους εταίρους».

Ε ίναι «εντυπωσιακό». Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Τρέχουν στα καλέσματα της άλλης πλευράς, της πλευράς που κερδίζει και μαζεύει απ' τη δική μας δουλειά και τώρα μας ζητά να πληρώσουμε παρέα το λογαριασμό. Ψάχνουν μαζί με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών τους κακούς κερδοσκόπους που χαλάνε την πιάτσα των καλών κεφαλαιούχων!

Για τη μεγάλη κλοπή, αυτή που γίνεται καθημερινά σε όλους τους τόπους δουλειάς, δε λένε ούτε κουβέντα. Εχουν, προφανώς, την ίδια άποψη με όσους γράφουν ότι στη σημερινή «δημοκρατία» είναι κατοχυρωμένα ίσα δικαιώματα για τους έχοντες και κατέχοντες και για τους εργαζόμενους. Διαφορετικά, δεν εξηγείται το γεγονός πως προσπαθούν να βρουν λύσεις «αγκαζέ» με τους «κοινωνικούς τους εταίρους».

Υπάρχει, όμως, ευτυχώς, και μια διαφορετική αντίληψη που δεν αναγνωρίζει κοινωνικούς εταίρους, αλλά μιλά για ανειρήνευτη πάλη ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργασίας. Δε θυμάται μια φορά το χρόνο τους εργάτες στο Σικάγο το 1886, για να μιλήσει μόνο για την πάλη του παρελθόντος, αλλά και για να εμπνεύσει τους αυριανούς αγώνες. Εκφράζει τα τόσο επίκαιρα λόγια του Α. Σπάις, στην «απολογία» του στους δικαστές, για τα γεγονότα στο Σικάγο:

«Είναι αυτό που εσείς αποκαλείτε "αύξηση του εθνικού πλούτου". "Εθνικού"; Ποία ειρωνεία! Τη χαρά μερικών προνομιούχων του έθνους να λέτε (...) Οποιος λέει ιδιωτική βιομηχανία, λέει αναρχούμενη βιομηχανία. Μετρημένα άτομα χρησιμοποιούν προς όφελός τους τις εφευρέσεις και τα επινοήματα του νου. Ο κόσμος είναι για τους λίγους. Δεξιά και αριστερά πέφτουν οι όμοιοί τους, θύματα του πλούτου τους και της καλοπέρασής τους. Λίγο τους ενδιαφέρει. Με τις μηχανές τους μετατρέπουν το ανθρώπινο αίμα σε βώλους χρυσαφιού»...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ