Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι «προστάτες» των λαών...

Ποιος είπε, πως μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ δεν έχει πια αντικείμενο δράσης και, επομένως, κανένα λόγο ύπαρξης; Λάθος! Γιατί ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Τώρα, που δεν υπάρχει πια ο ενοχλητικός αντίπαλος, η Σοβιετική Ενωση, που δυσκόλευε την αγαθοεργό δράση του, ο δρόμος για το ΝΑΤΟ είναι πια ελεύθερος, και ανοίγεται μπροστά του «πεδίον δόξης λαμπρόν».

Ο κύριος Τζορτζ Ρόμπερτσον, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την προθυμία του «ειρηνοποιού» Οργανισμού, να βοηθήσει τη Ρωσία, που αντιμετωπίζει, λέει, προβλήματα ασφάλειας και σταθερότητας, στην ευαίσθητη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. «Το ΝΑΤΟ», δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Segodnia» ο κ. Ρόμπερτσον, «είναι διατεθειμένο να συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Οι αναταραχές αποδείχνουν, ότι η Ρωσία δεν είναι ικανή να βοηθήσει τις χώρες αυτές, ενώ το ΝΑΤΟ διαθέτει σημαντική εμπειρία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». (Φυσικά, το... άδολο και ανθρωπιστικό αυτό ενδιαφέρον των ΝΑΤΟικών ιεραποστόλων δεν έχει καμιά σχέση με το γεγονός, ότι η περιοχή αυτή είναι μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο, σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά, στρατηγικής σημασίας).

Είναι, όντως, μεγάλη και πλούσια η εμπειρία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «εταίρων» σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και «εργάζονται» γι' αυτό, όσο πιο φιλότιμα μπορούν. Παράδειγμα, το Κοσσυφοπέδιο και η Γιουγκοσλαβία γενικότερα.

Σε ανακοίνωση της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας και του πολυεθνικού χαρακτήρα του Κοσσόβου, ώστε όλοι οι πολίτες του, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους».

Το αποτέλεσμα, βέβαια, αυτής της θεάρεστης «εργασίας» τους (βοηθούντος, ασφαλώς, και του επίσης «εργατικού» ΟΥΤΣΕΚΑ), είναι - από την εισβολή τους στο Κοσσυφοπέδιο, μέχρι σήμερα - περίπου 250.000 Σέρβοι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ας μην παίζουν, λοιπόν, έτσι ωμά και αναίσχυντα με τις λέξεις και με τις έννοιες τα ΝΑΤΟικά κοράκια. Η «ειρηνοποιός» δράση τους (το καταλαβαίνει αυτό και ο πλέον αφελής κάτοικος αυτού του πλανήτη), αποσκοπεί στο να κάμψει, πάση θυσία, την αντίδραση χωρών και λαών, που αντιστέκονται στα καταχθόνια σχέδιά τους, για να μπορέσουν να προωθήσουν, σε παγκόσμια κλίμακα, την απόλυτη κυριαρχία τους. Ο «ανθρωπιστικός» τους μηχανισμός δεν είναι παρά ένα τερατώδες «σιδεράδικο» που χαλκεύει νυχθημερόν δεσμά, χειροπέδες και αλυσίδες, για τους δύστροπους και τους «ταραξίες», όπου Γης, που τους χαλάνε τα σχέδια.

Θα μπορούσε κανείς, παραφράζοντας τον ποιητή, να δώσει την απάντηση σ' αυτόν τον υπερφίαλο γίγαντα με τα πήλινα πόδια: Αναβε φωτιές, παρανοϊκέ Ηρόστρατε. Κάψε, κάψε, στα χαμένα καις. Ούρλιαξε όσο θέλεις, αποκρουστικό τέρας της Αποκάλυψης, και ξέρνα όση φωτιά μπορείς από το βρωμερό σου στόμα. Τους λαούς της Γης, δε θα μπορέσεις να τους τρομάξεις. Η «Ρωμιοσύνη» όλης της Γης θα σε καρφώσει, στο τέλος «με το καμάκι του ήλιου» και θα σε θάψει για πάντα στα Τάρταρα της ανυπαρξίας και της καταισχύνης.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ