Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Μιχαλάκης και ο Σαμαράς...

Από τότε που τον ξέρω τον Μιχαλάκη πάντα άνεργος ήταν. Αραιά και πού κάνει κάνα μεροκάματο, αλλά σταθερή και μόνιμη εργασία δεν είχε ποτέ. Δηλώνει αγρότης, αλλά δεν είναι. Καμιά δεκαριά στρέμματα χωράφια έχει όλα - όλα, τα οποία, από τότε που ο γεωργός πατέρας του είπε «γιε μου σου τα παραδίνω, εγώ είμαι πια πολύ γέρος και δεν μπορώ να τα καλλιεργώ», έμειναν μπαΐρια και γέμισαν με βούλιαρη, μουχρίτσα, βούζια και βάτια. Στο χωριό τον λένε τεμπέλη. Ο ίδιος δεν το παραδέχεται και στους κατηγόρους του απαντά: «Βρείτε μου εσείς μια καλή δουλειά και αν δεν την κάνω τότε να μου πείτε». Τι εννοεί «καλή δουλειά», δεν εξηγεί. Οταν τον ρωτάς «πού βρίσκεις τα λεφτά για να ζεις», η απάντησή του είναι ειλικρινής: «Μήπως και τι έξοδα έχω; Ενα πιάτο φαΐ, ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και ένα "πενηντάρι" τσίπουρο στο καφενείο χρειάζομαι. Ε, γι' αυτά, ας είναι καλά ο ΟΓΑ που δίνει σύνταξη στα γερόντια μου».

Προχτές βράδυ ο Μιχαλάκης ήρθε στο καφενείο κι έδειχνε «άλλος άνθρωπος». Πήρε θέση σ' ένα τραπέζι στο κέντρο της αίθουσας κι αμέσως φωνάζει στον καφετζή. «Μάστορα, φέρε ένα "πενηντάρι" για μένα και δώσε σε όλους ό,τι θέλουν. Κερνάω εγώ». Υστερα, γυρνώντας προς τους θαμώνες, λέει: «Κερνάω, αλλά μη με "ξετσεπώσετε" κιόλας. Εναν καφέ, ή το πολύ ένα καραφάκι τσίπουρο το πληρώνω, για παραπάνω δεν έχω». Ο Αντώνης, οικοδόμος στο επάγγελμα και «πειραχτήρι» του καφενείου, ρωτάει: «Τι έγινε Μιχαλάκη και σ' έπιασαν τα γκουβαρνταλίκια; Πήραν οι γέροι σου το δώρο των Χριστουγέννων, ή έκλεψες καμιά τράπεζα;». Δεν καταδέχτηκε καν να τον κοιτάξει. «Κερνάω για τη μεγάλη νίκη του Αντώνη Σαμαρά», ανακοίνωσε στην ομήγυρη, κορδωμένος σαν διάνος.

Ο Χρήστος, συνταξιούχος του ΙΚΑ, ΠΑΣΟΚτζής που «το παίζει» και αριστερός, σιγοψιθυρίζει: «Με φίλους και ψηφοφόρους σαν εσένα, "ψώνισε από σβέρκο" ο Σαμαράς». Και υψώνοντας τη φωνή για ν' ακουστεί από όλους, λέει: «Με τον Σαμαρά αρχηγό της ΝΔ, βλέπω τον Γιώργο να στρογγυλοκάθεται στην πρωθυπουργία για τρεις, τουλάχιστον, τετραετίες». Σαν βέλος πετάχτηκε όρθιος ο Μιχαλάκης. «Καλά, εσύ δεν ήσουν που τον έλεγες "Γιωργάκη", που υποστήριζες πως δεν έχει πολύ μυαλό για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και είχες πάει με τον Βενιζέλο; Αλλά, μια ζωή "κωλοτούμπας" είσαι, τώρα θ' αλλάξεις; Οσο για τον Σαμαρά, έννοια σου, "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά"».

Σε ένα τραπέζι, στο βάθος του καφενείου, ο μπάρμπα - Κώστας, αγωνιστής του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που πέρασε πάνω από 15 χρόνια της ζωής του στις φυλακές και στις εξορίες, κάθεται κι ακούει τη συζήτηση, χωρίς να συμμετέχει. Κάπου - κάπου, κουνάει το κεφάλι του, με τρόπο που δείχνει απογοήτευση και θλίψη. «Δεν λες τίποτα εσύ, μπάρμπα - Κώστα», τον ρωτάει ο καφετζής. «Τι να πω, μωρέ, που τους ακούω και με πιάνουν τα διαόλια; Τί δουλειά έχουν αυτοί, φτωχοί και ταλαίπωροι άνθρωποι, να νοιάζονται για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μαλώνουν για τον Σαμαρά και τον Παπανδρέου; Δεν καταλαβαίνουν ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των πλουτοκρατών που υπηρετούν αυτά τα κόμματα;..».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ