Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενα χρόνο μετά το σεισμό

Μαύρη επέτειος μεθαύριο. Κλείνει πλέον ένας χρόνος από τον καταστρεπτικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη και στη μνήμη μας αναδύονται όλες οι εφιαλτικές σκηνές που διαδραματίστηκαν εκείνη την αποφράδα μέρα. Η γη που άρχισε να τρέμει ξαφνικά, ο πανικός που ξεχύθηκε στην πόλη, τα κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινα, οι νεκροί, οι παγιδευμένοι στα ερείπια, οι οιμωγές εκείνων που έχασαν προσφιλή πρόσωπα μέσα στα χαλάσματα, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων που αγωνίζονταν να σώσουν ζωές. Και κοντά σ' αυτές τις τραγικές εικόνες αναδύεται ολοζώντανη στη μνήμη μας και η εικόνα της παράλυτης κυβέρνησης, που επί 24 ώρες «εθεάτο» απλώς την τραγωδία και, αφού παρήλθε ένα ημερονύκτιο, αποφάσισε επιτέλους να «κινηθεί». Πώς; Μα το ξεχάσατε; Εξαπολύοντας τους υπουργούς της στα τηλεοπτικά κανάλια για να την «απενοχοποιήσουν», υποστηρίζοντας ότι: για τους σωρούς των ερειπίων και τους νεκρούς φταίει μόνον ο Εγκέλαδος και ότι εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει πλήρως τους σεισμοπαθείς, στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Και αμ' έπος αμ' έργον. Από την επομένη η κυβέρνηση άρχισε να μοιράζει στους ανέστιους τρύπιες σκηνές, χαλασμένες μερίδες φαγητού και πενιχρές εφ' άπαξ ενισχύσεις. Ετσι ακριβώς άρχισε η μεγάλη κοροϊδία των θυμάτων του σεισμού.

Μαύρη επέτειος μεθαύριο. Κλείνει ένας χρόνος από τον καταστρεπτικό σεισμό, που προκάλεσε το ρήγμα της Πάρνηθας και οι τσίγκινοι καταυλισμοί που στήθηκαν ως προσωρινή λύση ζουν και βασιλεύουν και πολλά «κόκκινα» σπίτια στέκονται ακόμη όρθια σαν φαντάσματα στη Φιλαδέλφεια, στη Νέα Ιωνία και το Μενίδι. Οι υποσχέσεις τότε για καινούρια σπίτια είχαν πέσει βροχή, αλλά ούτε καν το γκρέμισμα των ερειπίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αλλά και αν κάποτε έρθει η ευλογημένη ώρα για την παροχή δανείων, πώς είναι δυνατόν να χτίσουν νέες κατοικίες οι σεισμοπαθείς με τα ψίχουλα που θα εισπράξουν; Οι παράγκες, λοιπόν, θα τους φιλοξενούν για χρόνια, όπως έγινε άλλωστε και στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές όπου «χτύπησε» παλιότερα ο Εγκέλαδος. Το κράτος- Μυγχάουζεν εύκολα μοιράζει υποσχέσεις, αλλά πολύ δύσκολα τις υλοποιεί.

Μαύρη επέτειος μεθαύριο και μετά από έναν χρόνο δεν είναι μόνον οι σεισμοπαθείς που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Είναι και η μη παραπομπή σε δίκη όλων όσοι ευθύνονται για τις καταρρεύσεις των κτιρίων και τους 140 νεκρούς. Επί μήνες, διεξήχθησαν οι σχετικές «έρευνες» αλλά οι ένοχοι δεν εντοπίστηκαν ακόμη και στην εισαγγελία εστάλησαν φάκελοι χωρίς στοιχεία! Λίγος καιρός να περάσει ακόμη έτσι, με τους ενόχους στο απυρόβλητο και η ατιμωρησία τους θα είναι πλέον δεδομένη...

Θεωρώ βέβαιο ότι μεθαύριο η κυβέρνηση θα στείλει πάλι τους προπαγανδιστές της στα κανάλια για να κάνουν το μαύρο άσπρο και να «μπαλώσουν» τα πράγματα. Πόσους θα ξεγελάσουν δεν ξέρω. Ξέρω όμως να πω ότι από την κυβέρνηση Σημίτη ή από όμοιες κυβερνήσεις αρωγή ας μην περιμένουμε ποτέ για ό,τι δύσκολο μας συμβεί. Αυτές οι κυβερνήσεις υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τους ολίγους ισχυρούς του τόπου και για το λαό καρφί δεν τους καίγεται. Το κράτος πρόνοιας το θυμούνται μόνον όταν θέλουν να εξαπατήσουν τον κοσμάκη για να του υφαρπάσουν την ψήφο και την επομένη των εκλογών το ξεχνούν.

Και το κακό είναι ότι πολλοί δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από τις απατηλές υποσχέσεις και τα ψευτοδιλήμματα και φέρνουν συνεχώς στην εξουσία τις κυβερνήσεις της συμφοράς. Αλλά πού θα πει; Κάποτε οι εγκλωβισμένοι θα ξεφύγουν από τα βρόχια των πονηρών και τότε σίγουρα ένας λαϊκός σεισμός θα γκρεμίσει τους υπηρέτες των ολίγων.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ