Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ηλιος ψεύτης, καιρός μπαμπέσης...

Ετοιμος να μελαγχολήσεις, κοιτώντας από το τζάμι τη φθινοπωρινή βροχή να δέρνει αλύπητα τα πεσμένα καταγής φύλλα των δέντρων. Προετοιμασμένος να κουρνιάσεις στο τζάκι, περιμένοντας τα ρίγη του χιονιά. Κι αυτός - καιρός παράξενος - σε ξυπνάει το πρωί με το ζεστό φιλί του ήλιου. Σε πάει στο μεσημέρι με το χλιαρό χάιδεμα του αγέρα να σπρώχνει απαλά το κορμί σου. Σε περνάει από το απόβραδο στη νυχτιά με οδηγό τον λαμπερό αποσπερίτη.

«Ξενοιάσου», σου ψιθυρίζει γλυκά. «Αφήσου σ' εμένα. Μην παραξενεύεσαι και πίστεψέ με. Για χάρη σου θα κρατήσει πιο πολύ το καλοκαίρι, θα φέρω πιο γρήγορα την Ανοιξη». Γλυκός ο ψίθυρος, υπόσχεται. Υπουλος και απατηλός. Γλυκόλογα έλεγε κι η Κίρκη. Οι σύντροφοι του Οδυσσέα την πίστεψαν και δε γύρισαν ποτέ στην Ιθάκη. Δε θέλεις ν' αλλάξουν οι εποχές για να συντομεύσεις το ταξίδι. Θέλεις να 'ναι μακρύς ο δρόμος κι ας σε ταλαιπωρεί ο Αίολος, ας σε απειλούν οι Λαιστρυγόνες, ας κινδυνεύεις από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Κάνεις πως δεν ακούς τον ψίθυρο. Κι εκείνος γίνεται φωνή: «Σε σένα μιλάω. Το φτωχό που δεν έχεις για ν' αγοράσεις πετρέλαιο να ζεσταθείς και κινδυνεύεις να παγώσεις, αν ο ήλιος δε μείνει περισσότερο».

Ηλιος ψεύτης. Ξεγέλασε την Πασχαλιά κι έβγαλε παράκαιρα τ' άνθη της. Κινδυνεύει τώρα να καεί στο κρύο του χειμώνα και να μην ξανανθίσει την Ανοιξη. Ομως, η ανθισμένη Πασχαλιά συμβολίζει την Ανάσταση, που δεν μπορεί ν' αναβληθεί. Οχι μόνο γιατί προστάζει ο νόμος της Φύσης, αλλά κι επειδή την έχει ανάγκη ο Ανθρωπος. Φύση και Ανθρωπος τάχθηκαν να ζουν μαζί και οι εποχές δεν είναι τόσο διαδοχικά καιρικά περάσματα, όσο γλωσσικές διάλεκτοι για να συνομιλούν αναμεταξύ τους τα δέντρα, τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι. Κι να δεν ξανανθίσει η Πασχαλιά, η Ανοιξη θα 'ρθει και θα φέρει μαζί της την Ανάσταση. Κύκλο κάνει η ζωή με το θάνατο, προδιαγραμμένη η πορεία, θα ήταν όλα τόσο πληκτικά, αν δεν υπήρχε η προσμονή της ανάστασης που φέρνει τη χαρά της αλλαγής.

Καιρός μπαμπέσης. Ξεγέλασε τη χελώνα και δεν μπήκε ακόμα στη χειμερία νάρκη της. Κινδυνεύει πολύ, γιατί, τούτη την εποχή, περπατάει στη γη που ταΐζεται με μολυσμένα σπέρματα και ποτίζεται με δηλητήρια, που πάνω της κυκλοφορούν πεινασμένα τα σαρκοβόρα. Η χελώνα, όμως, πρέπει να ζήσει και στους σημερινούς πονηρούς καιρούς. Εστω κι αν χρειαστεί να συντομεύσει το χρόνο της σιγουριάς στη φωλιά του ύπνου της και να μακρύνει το δρόμο του ρίσκου στον ξύπνο της. Και θα ζήσει. Οχι μόνο γιατί ακολουθεί τη σωφροσύνη του «σπεύδε βραδέως», που την προφυλάσσει από πολλές κακοτοπιές, αλλά και γιατί την προστατεύει η Φύση και τη χρειάζεται ο Ανθρωπος.

Καιρός παράξενος, πονηρός και ύπουλος, απατηλός και μπαμπέσης. Επιχειρεί να ξεγελάσει τη Φύση, ν' αποπροσανατολίσει τον Ανθρωπο. Κι αν, πράγματι, άλλαξαν οι εποχές; Αν το Κλίμα αλλάζει και ο Πλανήτης απειλείται; Αν ο καιρός είναι ο κακός οιωνός ενός φριχτά μεταλλαγμένου μέλλοντός μας; Ε, τότε, ας «πάμε κόντρα στο καιρό» για ν' αλλάξουμε τους οιωνούς. Γιατί σήμερα δε φτάνει η θυσία της Ιφιγένειας, χρειάζεται προσπάθεια καθημερινή, επίμονη για ν' αλλάξουμε τον καιρό. Αν δεν το καταφέρουμε, έστω να μη χαθούμε στα κύματα σαν ανοιχτούμε στο πέλαγος.

Ας κλείσουμε, λοιπόν, τ' αυτιά μας όχι μόνο στις υποκριτικές, δήθεν οικολογικές, κραυγές των ισχυρών της Γης που καμώνονται πως αγωνιούν και νοιάζονται για το περιβάλλον - οι ίδιοι που ευθύνονται για τις οικολογικές καταστροφές, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό του κέρδους - αλλά και στους ψιθύρους όλων εκείνων που μας λένε «οι καιροί ου μενετοί», για να μας αποθαρρύνουν ν' αγωνιζόμαστε για ένα υποφερτό παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ