Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Καπιταλισμός: σύστημα ρύπανσης!

Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα. Στη Χάγη πραγματοποιείται η διακυβερνητική για το περιβάλλον. Στο Κιότο η Ευρώπη είχε συμφωνήσει να μειώσει τις δικές της εκπομπές μόλυνσης κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του '90, ενώ οι ΗΠΑ κατά 5%, παρότι ευθύνονται για το 22,4%. Οι μολύνσεις παντός τύπου. Πετρελαιοκηλίδες περιφέρονται στα πελάγη και ρυπαίνουν τις θάλασσες. Το νέφος πνίγει χιλιάδες μεγαλουπόλεις, με ή χωρίς καταλύτες. Πυρηνικά ατυχήματα κάθε τόσο υποθηκεύουν την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας. Δάση εξαφανίζονται. Η τρύπα του όζοντος και η «βιοτεχνική ρύπανση» των πολυεθνικών μαζί με τις άλλες ρυπάνσεις, τις οικονομικές, συμπληρώνουν τη ζοφερή εικόνα. Το κεφάλαιο «περιβάλλον» με περισσή υποκρισία συζητείται από τον ΟΗΕ μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κορύφωμα την περιβόητη «Διάσκεψη της Γης» στη Χάγη. Αλλά, όλοι τους νίπτουν τας χείρας των. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα τοξικά απόβλητα που διοχετεύονται με τη μορφή της «ανθρωπιστικής βοήθειας» σε χώρες του Τρίτου Κόσμου από τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις και τις πολυεθνικές φανερώνουν εδώ και δεκαετίες τη συνεχιζόμενη ρύπανση και δολοφονία των «υπανάπτυκτων λαών». Η βρωμιά των ιμπεριαλιστικών γίνεται τοξική... βοήθεια. Οι χώρες του ΝΑΤΟ στον πρόσφατο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, μέσω των βομβαρδισμών τις πρώτες πενήντα μέρες εναπέθεσαν 10 τόνους ραδιενεργών υλικών στη γη πέραν από τις δολοφονικές τους ενέργειες (άμαχοι - καταστροφή νοσοκομείων κλπ.).

Στη Ν. Αφρική πριν λίγο καιρό με τα 20.000 βαρέλια απόβλητα υδραργύρου που προσφέρθηκαν από τις ΗΠΑ για «ανακύκλωση», η οποία δεν έγινε τελικά, αλλά αντιθέτως, η διαρροή τους προκάλεσε σοβαρές οικολογικές καταστροφές, ακόμη και θανάτους στους μαύρους εργάτες που ασχολήθηκαν μ' αυτά, του μολύβδου των μεταχειρισμένων μπαταριών που μόλυνε τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία κλπ., είναι γεγονότα που πιστοποιούν την οικολογική βαρβαρότητά τους. Το βρώμικο παιχνίδι του πολυεθνικού κεφαλαίου που παίζεται ενάντια στους λαούς και το περιβάλλον δεν έχει τελειωμό.

Είναι προφανές ότι τα κέρδη του κεφαλαίου δημιουργούν ρυπάνσεις παντός τύπου. Αδιαφορεί το κεφάλαιο για τη φύση, καταργεί την κοινωνική ασφάλιση, καταδικάζει ολόκληρους λαούς στην πείνα, την εξαθλίωση και το μακέλεμα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Μπορούμε να αντιληφθούμε την τερατώδη υποκρισία των «διασκεπτομένων» του κεφαλαίου στη Χάγη για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων θερμοκηπιακών αερίων! Για το «κλάμα» τους, επειδή πεθαίνουν τα κοράλλια στις θάλασσες, για την αύξηση της θερμοκρασίας κλπ. Δεν ακούγεται όμως καμία κουβέντα για το ιατρικό - οικονομικό εμπάργκο του ΟΗΕ και των ΗΠΑ εναντίον του ΙΡΑΚ. (1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει).

Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι υπαρκτό. Οπως είναι υπαρκτός και ο κυνισμός του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου. Το σύστημα της κεφαλαιοκρατικής «ρύπανσης» το αισθάνονται σε κάθε βήμα τους οι άνθρωποι. Οπως αισθάνονται και όλες τις άλλες πτυχές της επίθεσης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος που γρήγορα διαλύει κάθε έννοια καθαρότητας για το περιβάλλον και την ηθική. Η καθημερινή πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δικαιώματος για τη διαφύλαξη της ποιότητας της ζωής μας εν τέλει, είναι αναγκαία. Το άθλιο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν έχει νόμους. Ρυπαίνει - δολοφονεί μαζικά. Προκαλεί οικολογικές καταστροφές, βιάζει τη φύση και «βιάζει» τους ανθρώπους για το κέρδος. Ο καπιταλιστικός βαρβαρισμός μαζί με τον οικολογικό βαρβαρισμό συνυπάρχουν. Αυτό το σύστημα της ρύπανσης δεν καθαρίζεται με τίποτε. Ανατρέπεται απ' την εργατική τάξη.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ