Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι

Αυτό το παμπάλαιο, διαχρονικό και ιστορικό σύνθημα (εμπλουτισμένο και με τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης) με την άμεση επικαιρότητά του, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την πλήρη δικαίωσή του.

Ενα σύνθημα που γεννήθηκε μέσα απ' τη φρίκη των κτηνωδών επεμβάσεων των Αμερικανών ενάντια στα συμφέροντα των λαών.

Κι από πού να πρωταρχίσουμε. Πρώτα και καλύτερα από την ίδια μας τη χώρα, στην εποχή του «Ιδού ο στρατός σας», και των «Νέων Παρθενώνων». Την εποχή που η έκφραση της αντίθετης άποψης και ιδεολογίας έπεφτε γαζωμένη από το εκτελεστικό απόσπασμα. Την εποχή που οι λακέδες της δουλοπρέπειας και της εξάρτησης στήνανε το άγαλμα του Τρούμαν. Την εποχή του εμφύλιου που τ' αλλόφρονα παλικάρια της Μακρονήσου κατάπιναν κουταλάκια για ν' απαλλαγούν από το μαρτύριο των βασανιστηρίων.

Το σύνθημα που βρήκε την αποθέωσή του στο αιματοβαμμένο Πολυτεχνείο και στις μεγαλειώδεις πορείες του. Τότε που άπλωνε η οργή και σκορπούσε στις γειτονιές της Αθήνας. Προκαλούσε ρίγη ανατριχίλας κι έκανε τα τσιράκια ν' αναρωτιούνται τι είναι αυτό που τάχα προκαλεί τον αντιαμερικανισμό. Δεν καταλάβαιναν.

Και ποιους λαούς να πρωτοθυμηθούμε μέσα από την πίκρα και τ' ανάθεμα; Τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι; Την Κούβα; Το Ελ Σαλβαντόρ; Τη Γρενάδα; Τον Παναμά; Την Κορέα; Το Βιετνάμ; (Εκεί πήραν τα βρεμένα τους και φύγαν), το Λίβανο; Τη Λιβύη; Την Παλαιστίνη; Το Ιράκ; Τη Βοσνία και τελευταία τη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο; Οι λαοί όλων αυτών των χωρών δέχτηκαν τα φαρμακερά βόλια της καταστροφής.

Κανένα άλλοθι για τους δολοφόνους από τα λαϊκά δικαστήρια του κόσμου. Κανένα άλλοθι για τους προσκυνημένους, τους συμβιβασμένους, τους ευχαριστούντες. Κανένα άλλοθι για τους διαστρεβλωτές και παραπληροφορητές, γι' αυτούς της απέναντι όχθης που ήξεραν και δεν μιλούσαν, που ήξεραν και σώπαιναν μη χάσουν τις καρέκλες τους. Τ' ανάθεμα των λαών θα πέσει πάνω τους όταν τα φέρετρα των αθώων πολιτών και στρατιωτών, των αθώων φοιτητών κι ανίδεων κατοίκων οδηγηθούν στους τάφους.

Μόνο το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΕΕΔΥΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, πλαισιωμένοι από εργατικά σωματεία, καλλιτεχνικούς και πνευματικούς φορείς γέμιζαν τις πλατείες κι έστηναν εικονικά δικαστήρια, ενώ κάποιοι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι λοιδορούσαν και κορόιδευαν. Μόνο το ΚΚΕ κι οι φίλοι του αγωνίζονταν να ενημερώσουν και ν' αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που κατέφθανε. Οταν από το Λιτόχωρο, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αγχίαλο περνούσαν τα στίφη της «ειρήνης» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τώρα, ο χρυσοποίκιλτος δεσπότης «κατακεραυνώνει» από άμβωνος τους φταίχτες και τους εγκληματίες. Πού ήταν τότε; Οταν ακόμα ήταν η αρχή; Αντί να ξεσηκώσει το ποίμνιό του μ' ένα και μοναδικό σύνθημα «Κανένας Ελληνας φαντάρος, στη Γιουγκοσλαβία, τη Βοσνία, το Κόσσοβο», εκείνος ξεσήκωνε τον κόσμο - μεταφέροντας και τη σημαία της επανάστασης του '21 - για κάτι τριτεύον, την εγγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Αυτό και μόνο αυτό τον ενδιέφερε. Υποκριτές Γραμματείς και Φαρισαίοι!

Ο σπόρος έπεσε. Ο γενικός ξεσηκωμός, η λαϊκή συσπείρωση και δράση για την καταδίκη των ΝΑΤΟικών δολοφόνων είναι γεγονός. Ενωμένοι σ' ένα αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό Μέτωπο θα προχωρήσουμε.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ