Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στην Κούβα, δε θα περάσουν

Σαν τους πεινασμένους λύκους, που γυροφέρνουν έξω απ' το μαντρί με τα λαχταριστά αρνάκια, αλλά δεν μπορούν να μπουν μέσα, γιατί ο νοικοκύρης τους, όρθιος και με το δίκαννο γεμάτο, στέκεται εκεί και τα προστατεύει νύχτα - μέρα, οι Αμερικανοί στρατοκράτες, κρατικοί ιθύνοντες και «εγκέφαλοι», της ΣΙΑ, έχουν περικυκλώσει ασφυκτικά «από στεριά και θάλασσα» το Νησί της Ελευθερίας, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν μια «Κερκόπορτα», μια πόρτα αφύλαχτη, για να ριχτούν μέσα, να κουρσέψουν και να ρημάξουν. Να αρπάξουν από τα χέρια αυτού του ήρωα λαού τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία του, που την κρατάει «με τα δόντια», σχεδόν μισόν αιώνα τώρα. Μεταχειρίστηκαν όλες τις άτιμες και ύπουλες μεθόδους, το δόλο, τη συκοφαντία, το εξοντωτικό εμπάργκο, χτύπησαν και με τα όπλα, ανοιχτά (με την περιβόητη εκείνη επιχείρηση στον «Κόλπο των Χοίρων»), αλλά έσπασαν τα μούτρα τους.

Τα τελευταία χρόνια, με ειδικό μάλιστα νόμο (το Αρθρο 109 του φασιστικού Νόμου Χελμς -Μπάρτον, που ψηφίστηκε το 1996), προωθούν με όλα τα μέσα την τακτική της διάβρωσης. Το γνωστό «Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ», που δημιουργήθηκε ειδικά γι' αυτό το σκοπό, προωθεί σχέδιο αποσταθεροποίησης της Επανάστασης, ανατροπής του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Κούβας, και εγκαθίδρυσης μιας «Δημοκρατίας» σύγχρονης και ωραίας, σαν αυτές που έχουν όλες οι χώρες του «ελεύθερου» και ...παραδεισένιου δυτικού μας κόσμου.

Στις 12 Γενάρη του 2001, οι κουβανικές αρχές συνέλαβαν δύο Τσέχους πολίτες, τους «κυρίους» Ζαν Μπουμένικ και Ιβάν Πιλίπ, οι οποίοι, με την ιδιότητα του «τουρίστα», περιόδευαν το νησί, για να ...γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του και να ιδούν τα αξιοθέατα. Οι Αρχές, όμως, της Κούβας, με στοιχεία και ντοκουμέντα, απέδειξαν ότι οι «μάγκες» αυτοί ήταν σκληροί και «καραμπινάτοι» πράκτορες της ΣΙΑ. Ο ένας, ο Πιλίπ, είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του τσεχικού Κοινοβουλίου και ο άλλος, ο Μπουμένικ, «πρωτοκλασάτο» στέλεχος της «βελούδινης επανάστασης» της Πράγας.

Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι οι δυο αυτοί «τουρίστες», πριν φτάσουν στην Κούβα, πέρασαν από τις ΗΠΑ, για τη σχετική εκπαίδευση, από στελέχη της ΣΙΑ, τους εφοδίασαν και με μπόλικα δολάρια (κάπου 2,5 εκατομμύρια, δηλαδή, ένα δισ. ελληνικές δραχμές περίπου), μπήκαν στην Κούβα, μέσω Μεξικού, και ήρθαν σε επαφή με ντόπιους «αντικαθεστωτικούς», στους οποίους έδωσαν χρήματα και οδηγίες, πώς πρέπει να οργανώσουν την ...επανάσταση, για να ανατρέψουν το «λαομίσητο» κομμουνιστικό καθεστώς και να φέρουν στον κουβανικό λαό την «ελευθερία». Ως πολύτιμος συνεργάτης, σε όλο αυτό το «απελευθερωτικό» πρόγραμμα, φέρεται ο πολύς «κύριος» Χάβελ, γλιτσερός λακές των Αμερικανών, πρόθυμος να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή τους.

Αλλά, στην Κούβα, οι βάρβαροι δε θα περάσουν. Στη χώρα του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα, τα δολάρια δεν έχουν πέραση. Στο ηρωικό Νησί της Ελευθερίας, δε θα βρουν ούτε έναν Εφιάλτη, να τους δείξει το κρυφό μονοπάτι, για να υπερφαλαγγίσουν τις Θερμοπύλες. Στα ακριτικά φυλάκια της τιμής και της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο, αυτός ο αγωνιστής λαός θα στέκεται πάντα φρουρός ακοίμητος, να κρατάει ανοιχτά τα «Στενά» και τα μονοπάτια, που θα οδηγήσουν, όχι μόνο τον κουβανικό, αλλά όλους τους λαούς της Γης, στη μεγάλη λεωφόρο της οικοδόμησης της καινούριας κοινωνίας.

Ο κουβανικός λαός έχει μαζί του, όχι μόνο τη συμπάθεια και τις ευχές όλων των λαών της Γης, αλλά και τη συμπαράσταση και την υπόσχεσή μας, ότι θα σταθούμε δίπλα του, να παλέψουμε όλοι μαζί, «να σπρώξουμε με στήθος και με γόνα», για να εξαρθρώσουμε αυτή την απάνθρωπη παγκόσμια ληστοσυμμορία και να ανασάνει η ανθρωπότητα.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ